Gurao zapaljeni auto
63

Uhapšen krivac za jedan od najgorih požara ikad u Kaliforniji

I. Sa.
(Foto: EPA-EFE)
Hiljade vatrogasaca se bori sa šumskim požarom koji se brzo širi u sjevernoj Kaliforniji nakon što se više nego udvostručio u 24 sata i postao trenutno najveći u SAD-u.

Podaci nisu dobri: spaljeno je više od 141.640 hektara površine, 144 km sjeverno od glavnoga grada Sacramenta.

Oko 2.500 vatrogasaca bori se sa požarom, a u prilog im ne ide jer se radi o strmom terenu te jakim udarima vjetra.

U četvrtak je uhapšen 42-godišnji muškarac zbog sumnje da je izazvao požar u parku gurajući zapaljeni automobil u kanjon.

Policajci su uhapsili Ronniea Deana Stouta i optužili ga da je "mirno napustio područje tako što se stopio s ostalim građanima koji su bili u tom području i pobjegao od požara koji se brzo razvija" koji je podmetnuo.

On se nalazi u zatvoru bez kaucije jer vlasti utvrđuju sa kojim optužbama će se suočiti. Žena koja je otvorila vrata kuće, koja je navedena kao njegova kućna adresa, rekla je za San Francisco Chronicle da tužioci "pokušavaju da ga učine žrtvenim jarcem".

Na terenu helikopteri i tankeri

Vlasti se nadaju da bi ublažavanje uslova mogle iskoristiti da obuzdaju dio požara: brzina vjetra se smanjila, kao i temperature.

Najmanje 16 helikoptera se bori protiv požara, kao i više vazdušnih tankera koji izbacuju vodu kada uslovi dozvoljavaju.

Američki predsjednik Joe Biden obaviješten je o požaru i uputio je svoj tim da učini sve što je moguće kako bi podržao napore u borbi protiv njega, rekao je predstavnik Bijele kuće.

Ovo je najveći među desetinama aktivnih požara diljem zemlje koji su spalili više od miliona hektara hektara, prema Nacionalnom međuagencijskom centru za požare.