Zatražen helikopter
149

Požar kod Olova gori već nekoliko dana, ali je pod kontrolom: Vjetar raspiruje vatru uz rijeku

N. V.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prije nekoliko dana je došlo do požara u kanjonu Krivaje u blizini Olova. Vatrogasci su na terenu, ali još nije ugašen zbog nepristupačnosti terena.

Požar gase Vatrogasno društvo Vogošća i Šumsko privredno društvo ZDK, odnosno Šumarija Olovo, koji su ga stavili pod kontrolu, a kako su nam kazali, zapalilo se nisko rastinje i trava.

Gašenje otežava vjetar i suh, kršovit teren, što je vatru pomijeralo uzvodno prema Olovu, na lijevoj obali Krivaje u dužini od 300 metara. Prilično je teško gasiti požar sa zemlje s obzirom na nepristupačan, stjenovit i strm teren, no vatrogasci su uspjeli spriječiti širenje prema šumskom kompleksu. S obzirom da požar gori već 10a-ak dana, dim je počeo ulaziti i u grad, a ono što je sada cilj jeste spriječiti širenje prema gradskoj deponiji.

Piloti SBA škole letenja, koji svoje aktivnosti obavljaju na području Nišićke visoravni su prvi uočili ovaj požar i obavijestili o tome vatrogasce kako bi se spriječilo njegovo širenje.

Iz ove škole ističu da bi se planiranim nadzorom šumskog fonda iz zraka u sezoni požara spriječile milionske štete, kao što je učinjeno na ovom primjeru.

Rukovodilac Šumarije Olovo Enez Kopić je za Klix.ba kazao da je situacija u rejonu Pasje Luke jutros slična kao i prethodnih dana. Na terenu je od 40 do 50 vatrogasaca, a zatražena je i pomoć helikoptera.

Pretpostavlja se da je do požara došlo usljed udara groma, a da vjetar raspiruje vatru.