Odgovorio rediteljima
74

Magoda: Ne prihvatamo neistine, Ministarstvo kulture u 2024. godini ulaže 2,5 miliona KM u kinematografiju

N. C.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Nakon što je Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini "optužilo" vlast u Federaciji BiH da ne ulaže u kinematografiju, oglasio se ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda te naveo da je ovo ministarstvo u 2024. godini uložilo 2,5 miliona KM u kinematografiju.

Naime, Udruženje rediteljica i reditelja u Bosni i Hercegovini prije 10 dana poslalo otvoreno pismo premijeru Vlade Federacije BiH Nerminu Nikšiću u kojem su naveli da je od njihovog dolaska na vlast potpuno je zamrla proizvodnja filmova.

Magoda je reagovao na ovo pismo, iako ono nije upućeno njemu i kantonalnom nivou vlasti te je kazao da ne prihvata neistine i tvrdi da je ove godine izdvojen rekordni iznos namijenjen upravo za kinematografiju.

"Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo u 2024. godini ulaže 2,5 miliona u kinematografiju! To je rekordni iznos izdvojen za ovu namjenu! Do kraja godine osnivamo Fondaciju za kinematografiju Kantona Sarajevo. Dobronamjerne kritike i sugestije prihvatamo, a na neopravdane i neistinite odgovaramo činjenicama", naveo je.

U pismu su Vladi FBiH, između ostalog, reditelji su se osvrnuli i na smanjenje budžeta za kinematografiju te naveli da ovakvim odnosom vlast doprinosi nestanku bh. filma.

"Budžet za film u BiH ste smanjili sa 1.740.000 eura na 1.510.000 eura. Vašoj Vladi, 'najbolji ambasadori naše države' i 'jedna država bez kulture nije država već teritorija' ne samo da nisu razlog za jaču podršku, nego ovakvim odnosom i nemarom zapravo činite da bosanskohercegovački film nestane. Mislimo da je važno obavijestiti javnost da ako ovako nastavite, u vašem mandatu neće biti više domaće proizvodnje", napisali su.

Potpisnici pisma koje je upućeno premijeru Federacije BiH su Danis Tanović, Jasmila Žbanić, Pjer Žalica, Aida Begić, Dino Mustafić, Tanja Miletić Oručević, Nermin Hamzagić, Ines Tanović, Alen Drljević, Srđan Vuletić, Alen Šimić i Nedim Karalić.