Smirivanje tenzija
211

Zašto se Italijanka izvinila Alžirki nakon kontroverznog boks meča u Parizu

N. K.
Imane Khelif  i Angela Carini (Foto: EPA-EFE)
Imane Khelif i Angela Carini (Foto: EPA-EFE)
Italijanska bokserka Angela Carini izvinila se nakon što je odustala od svoje borbe na Olimpijskim igrama u Parizu poslije samo 46 sekundi, što je bio viralan trenutak koji je doveo do zlostavljanja na internetu njene protivnice iz Alžira Imane Khelif.
Naime, 25-godišnja bokserka u poluteškoj kategoriji je u četvrtak prvo zadala težak udarac Angeli u glavu. Naknadni udarci gurnuli su Angelu nazad u ugao prije nego što je pala na koljena. Nakon poraza Angela se nije rukovala s protivnicom.

Pojedinci su potom postavljali pitanja o nastupu Imane, pozivajući se na odluku sada diskreditovanog bokserskog regulatora iz 2023. godine da joj zabrani učestvovanje na ženskom turniru.

Međutim, Međunarodni olimpijski odbor (MOK) snažno podržava njeno učestvovanje na Igrama 2024. godine, a glasnogovornik MOK-a Mark Adams je rekao da je ona "rođena kao žena, bila je registrovana kao žena, živjela je svoj život kao žena, boksala se kao žena, ima ženski pasoš."

"Ovo nije slučaj transrodne osobe", dodao je Adams.

Angela se jučer izvinila zbog svog ponašanja prema Imane.

"Žao mi je zbog moje protivnice. Ako je MOK rekao da se ona može boriti, ja poštujem tu odluku. To nije bilo nešto što sam namjeravala učiniti. Zapravo, želim se izviniti njoj i svima ostalima. Bila sam ljuta jer su moje Olimpijske igre nestale u dimu", rekla je Angela za italijanski list La Gazzetta dello Sport.

Borba je, međutim, postala žarište za često dezinformisanu raspravu o tome kako se ženama dopušta takmičenje u sportu. To je također izazvalo navalu online zlostavljanja, s transfobičnim komentatorima koji su Imane netačno nazivali "muškarcem" zbog navodne fizičke prednosti.

Podsjetimo, Imane je uspješna bokserka amaterka koja je osvojila srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu Međunarodne bokserske asocijacije (IBA) 2022. godine.

Međutim, Imane je u martu 2023. godine dospjela u centar pažnje iz još jednog razloga. IBA ju je diskvalifikovala iz borbe za zlatnu medalju, rekavši da je test pokazao da "ne ispunjava tražene potrebne kriterije podobnosti" i da je "utvrđeno da ima konkurentsku prednost nad ostalim takmičarkama".

IBA, kojoj je MOK oduzeo priznanje kao službenog bokserskog tijela za Igre zbog korupcije i finansijskih pitanja, također je diskvalifikovala tajvansku bokserku pero kategorije Lin Yu-tinga iz istog razloga.

IBA nije rekla kakvom je testu par bio podvrgnut.

"Sportisti nisu bili podvrgnuti ispitivanju testosterona, već su bili podvrgnuti zasebnom i priznatom testu, pri čemu pojedinosti ostaju povjerljive", rečeno je.

Glasnogovornik MOK-a Adams odbacio je IBA-in test, nazvavši ga "proizvoljnim" i rekao da je IBA diskvalifikovala par "bez ikakvog odgovarajućeg postupka".

Inače, Imane se u međuvremenu priprema za svoju narednu borbu koja je na rasporedu danas.