Dionički tokovi
37

Iznenađujuća odluka: Prepolovilo se vlasništvo konglomerata Warrena Buffetta u Appleu

B. R.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Berkshire Hathaway, investicioni konglomerat američkog multimilijardera Warrena Buffetta, smanjio je svoj vlasnički udio u tehnološkom gigantu Appleu za blizu 50 posto.

Iz konglomerata su saopćili da je njihov vlasnički udio nad Appleovim dionicama, čija je vrijednosti procijenjena na 84,2 milijarde dolara, smanjen sa 790 miliona na 400 miliona dionica. Odluka o prodaji dionica je značajna jer je Buffett poznat po tome što dionice dugo zadržava u svojem vlasništvu.

Berkshire Hathaway je i ranije smanjio svoj udio u Appleu. Naime, u posljednja tri mjeseca su prodali 10 miliona Appleovih dionica, što predstavlja jedan posto vlasništva u tehnološkom gigantu. Nadalje, tokom prvog kvartala ove godine su svoj udio u Appleu smanjili za 13 posto.

Skoro 72 posto vrijednosti spomenutog konglomerata je u kompanijama American Express (35,1 milijarda dolara), Apple (84,2 milijarde dolara), Bank of America (41,1 milijarda dolara), Coca-Cola (25,5 milijardi dolara) i Chevron (18,6 milijardi dolara), prenosi CNN.