Prvo kolo
24

Sarajevo preokretom pobijedilo Slobodu, prvi put u prvenstvu BiH intervenisao VAR

N. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Nogometaši Sarajeva pobijedili su na stadionu Koševo u prvom kolu Wwin lige BiH ekipu Slobode rezultatom 3:1 i tako su na odličan način započeli takmičenje u domaćem prvenstvu.

Nakon što je Sarajevo imalo nekoliko dobrih prilika na otvaranju utakmice, Sloboda je ipak došla u vodstvo u 21. minuti. Sudija Bandić je putem VAR-a pregledavao situaciju u kojoj je Jović napravio prekršaj u šesnaestrercu domaćih i na kraju dosudio penal. Siguran s bijele tačke bio je Husejinović. Bila je to premijerna intervencija VAR-a u domaćem prvenstvu.

Ipak, Sarajevo je uspjelo izjednačiti u devetoj minuti sudijske nadoknade prvog poluvremena nakon novog penala. Ponovo je Bandić gledao VAR, ovaj put zbog igranja rukom igrača Slobode i ponovo pokazao na bijelu tačku, a izjednačio je Guliashvili.

Krenulo je Sarajevo žestoko u nastavku utakmice, a pola sata prije kraja meča uspio je preokrenuti. Đorđević je bio uporan i nakon drugog pokušaja uspio je zatresti mrežu gostiju.

Utakmica je bila riješena deset minuta kasnije nakon još jednog penala i novog igranja rukom igrača Slobode u svom šesnaestercu. Sada je siguran bio Čataković za konačnih 3:1.

Sarajevo u narednom kolu gostuje Slogi, dok će Sloboda dočekati Posušje.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo - Sloboda 3:1 (Guliashvili pen. 45+9', Đoršević 59', Čataković pen. 69' - Husejinović pen. 21')

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Utakmica iz minute u minutu:

90+4' - Gotova je utakmica!

90+3' - Kakva šansa za Sarajevo! Guliashvili je sjajno izveo slobodni udarac, ali je Muminović još bolje intervenisao. Neće više biti promjene rezultata.

90' - Tri minute sudijske nadoknade.

87' - Sada dva udarca na dvije strane. Šutirali su Anđušić i Kalesić, ali su golmani bili na visini zadataka.

83' - Dvostruka izmjena kod Sarajeva. Izašli su Kyeremeh i Bubanja, a ulaze Anđušić i Julardžija.

76' - Izmjena kod Sarajeva. Izašao je Hadžibeganović, a ušao je Jašarević.

74' - Više od dvije minute sada je trajao prekid jer je na teren upao policijski pas koji se dugo vremena šetkao po terenu.

69' - GOOOOOL! Sarajevo je uvećalo prednost, a strijelac je Čataković! Zakucao je loptu s bijele tačke, Muminović se gotovo nije ni pomjerio.

67' - Penal za Sarajevo! Ponovo zbog igranja rukom, ovaj put zbog igranja rukom Hadžanovića koji je prije koji minut ušao u igru.

65' - Ekipa Zorana Zekića nastavlja s dominacijom i nakon gola za preokret. Dvostruka izmjena kod Slobode, ušli su Kalesić i Hadžanović, a izašli su Kurtalić i Husejinović.

58' - GOOOOOL! Sarajevo je preokrenulo, a strijelac je Đorđević! Bio je to dug napad Bordo tima, a Đorđević je prvo bio izblokiran. Međutim, nakon što mu se odbila lopta zakucao je u mrežu iza nemoćnog Muminovića.

56' - Beganović izlazi iz igre kod Slobode, a Dubačkić je u igri.

53' - Siloviti napadi Sarajeva. Sijeva sa svih strana. Posljednju šansu imao je Kyeremeh koji je silovito šutirao, ali lopta otišla malo pored gola.

49' - Sarajevo je već dva puta opasno zaprijetilo. Zanimljivo, oba puta su u prilici bili rezervni napadači koji su ušli Čataković i Oliveira.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme! Čataković, Oliveira i Čelik su ušli u igru kod Sarajeva, a kod Slobode je ušao Haračić.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

45+10' - Poluvrijeme je na Koševu, rezultat je 1:1!

45+9' - GOOOOOL! Sarajevo je izjednačilo, a strijelac je Guliashvili! Bio je siguran s bijele tačke, iako se Muminović bacio u pravu stranu.

45+7' - Ponovo će Bandić gledati VAR-a zbog potencijalnog penala za Sarajevo nakon igranja rukom u šesnaestercu gostiju.

45+3' - Imalo je Sarajevo sada odličnu priliku preko Guliashvilija. Ipak, Muminović je odbranio. Na kraju je i pomoćnik digao zastavicu zbog ofsajda, što će od ove sezone biti praksa kako bi se napad završio i eventualno situacija ukoliko bude pogodak provjeravala putem VAR-a.

45' - Igrat će se šest minute nadoknade prvog poluvremena.

42' - Ponovo dobra prilika za Sarajevo. Kyeremeh je pobjegao odbrani Slobode i šutirao sa nekih 14 metara iskosa, ali Muminović je sve dobro pratio i odbranio.

38' - Sarajevo jalovo napada, a zadržavanje igrača Slobode počelo je živcirati domaće navijače koji im upućuju žestoke zvižduke i prozivke.

33' - Imamo i prvi žuti karton na utakmici za Slobodu. Dobio ga je Beganović nakon žestokog starta nad Hamzićem.

28' - Imalo je Sarajevo još jednu priliku, ali je Guliashvili zakasnio. Sloboda se povukla u defanzivu.

23' - Velika prilika za Sarajevo! Umalo da Sarajevo odmah izjednači. Hamzić je bio na petercu kada je dobio loptu s desne strane. Uputio je i udarac, ali pravo u dobro postavljenog Muminovića.

21' - GOOOOL! Sloboda vodi 1:0, a strijelac je Husejinović! Bivši igrač Sarajeva je pogodio iako je Rockov umalo odbranio udarac iz penala.

19' - Penal za Slobodu! Sudija Bandić je situaciju iz šesnaesterca Sarajeva gledao putem VAR-a, a na njoj se vidi kako je Jović držao rukama igrača Slobode koji je pao. Za sudiju je to bilo dovoljno da pokaže na bijelu tačku, a Joviću je pokazao žuti karton.

15' - U toku je višeminutna pauza jer su sudije provjeravale VAR zbog jedne situacije u blizini šesnaesterca domaćih.

10' - Dobra šansa za Sarajevo. Đorđević je lukavo šutirao iz slobodnog udarca, ali je Muminović bio na mjestu i loptu je izbio u korner.

6' - Sarajevo se nametnulo odmah na početku utakmice i jasno je u kojem će pravcu ona ići dalje. Još čekamo na prvu priliku na susretu.

1' - Počela je utakmica na Koševu!

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20:55 - Glavni sudija utakmice je Antoni Bandić (Grude), a pomoćnici su Davor Beljo (Mostar) i Marko Zelenika (Mostar). Četvrti sudija je Ernis Džemidžić (Goražde). VAR sudija je Frano Jelić (Široki Brijeg), a asistirat će mu Boris Dujmović (Mostar).

20:50 - Posljednji međusobni duel Sarajevo i Sloboda imali su u februaru ove godine kada je Bordo tim eliminisao Tuzlake iz Kupa BiH nakon boljeg izvođenja penala. Posljednji duel na Koševu okončan je rezultatom 1:1, a on je odigran prije tačno dvije godine.

20:45 - Sloboda se vratila u elitni rang nakon jedne sezone provedene u Prvoj ligi FBiH te će imati težak zadatak da zadrži status prvoligaša. Promijenili su dosta igrača, a nedavno je Marko Maksinović sjeo na klupu kao trener umjesto Zlatana Nalića.

20:40 - Sarajevo je već odigralo četiri utakmice ove sezone, sve u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Nakon što su nakon penala prošli u dvomeču protiv Aktobea, u drugom pretkolu zaustavio ih je Spartak iz Trnave koji je nakon 0:0 na Koševu slavio u Slovačkoj rezultatom 3:0 prije četiri dana.

20:35 - Stigli su nam i sastavi. Trener Sarajeva Zoran Zekić napravio je čak četiri promjene u odnosu na nedavnu evropsku utakmicu Bordo tima sa Spartakom u Trnavi. Van ekipe su ostali Čelik, Duraković, Mehmedović i Oliveira, a umjesto njih počinju Unušić, Soldo, Hamzić i Kuprešak. U prvom sastavu su: Rockov, Unušić, Soldo, Jović, Beganović, Hamzić, Bubanja, Đorđević, Kuprešak, Kyeremeh i Guliashvili.

Poznat je i sastav Slobode za večerašnju utakmicu. Od prve minute igrat će Muminović, Hadžibeganović, Jovašević, Bratovčić, Osmanković, Beganović, Kurtalić, Cvijanović, Husejinović, Dervišagić i Tallison. 20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice prvog kola Wwin lige Bosne i Hercegovine između Sarajeva i Slobode. Utakmica koja se igra na stadionu "Asim Ferhatović Hase" počinje u 21:00 sat.