Krvave demonstracije
12

Bangladeš: Blizu 300 mrtvih u višesedmičnim protestima, a danas bi tek mogli eskalirati

D. Be.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Tokom posljednjih nekoliko sedmica, Bangladeš je mjesto brutalnog obračuna koji je bez presedana u njegovoj jistoriji.
No, situacija bi tek mogla eskalirati danas, smatra Ali Riaz, ugledni profesor političkih nauka na Državnom univerzitetu u Ilinoisu.

On kaže da će planirani protesti u Daki vjerovatno uključiti hiljade građana, koji će postaviti zahtjeve vladi.

"Hasina (premijer) treba da se povuče. Ne postoji drugi način da se ova situacija riješi. To je postao zahtjev naroda", rekao je Riaz za BBC.

Ministar pravosuđa Bangladeša Anisul Huk kaže da bi broj poginulih u nedjelju bio veći da vlasti nisu pokazale "uzdržanost".

"Da nismo pokazali suzdržanost, došlo bi do krvoprolića. Pretpostavljam da naše strpljenje ima granice", rekao je on za BBC.

Vlada je kritikovana zbog nasilja nad demonstrantima otkako su protesti izbili u julu. Ukupan broj umrlih trenutno iznosi preko 280.

Šef UN-a za ljudska prava Volker Türk pozvao je na prekid "šokantnog nasilja" i pozvao na suzdržanost bangladeških političara i sigurnosnih snaga.

Veliki obračun snaga sigurnosti Bangladeša rezultirao je masovnim pritvaranjem skoro 10.000 ljudi, uključujući pristalice opozicije i studente, navode mediji.

Blizu tri stotine osoba je preminulo tokom višesedmičnih sukoba policije i antivladinih demonstranata koji su objavili kampanju građanske neposlušnosti zahtijevajući da premijer Sheikh Hasina podnese ostavku.

Bangladeški mediji navode da je većinu ubijenih u prošlomjesečnim protestima ubila policija, ali vlada tvrdi da je policija otvorila vatru samo u samoodbrani i da zaštiti državnu imovinu.

Studentski protest započeo je prošlog mjeseca mirnim zahtjevima da se ukinu kvote za radna mjesta u državnoj službi. Ovi zahtjevi su kasnije uglavnom ispunjeni, ali su se protesti od tada transformisali u širi antivladin pokret i podstakli nemire širom zemlje, pri čemu je intenzitet demonstracija opisan kao najgori historiji zemlje.

Rastući protesti vjerovatno su najveći izazov s kojim se premijerka Sheikh Hasina suočila od prvog izbora u januaru 2009. godine.

Pod njenom 15-godišnjom vladavinom, Bangladeš je postao jedna od najbrže rastućih ekonomija u regionu, čak i nadmašivši Indiju. Ali raste zabrinutost da je Hasina postala autokrata i da je ekonomski uspjeh došao po cijenu demokratije i ljudskih prava.

Kritičari navode da je vladavina Hasine obilježena represivnim autoritarnim mjerama protiv njenih političkih protivnika, klevetnika i medija.

Glavna opoziciona Bangladeška nacionalistička partija (BNP) bojkotirala je izbore 2014. i 2024. rekavši da slobodni i pošteni izbori nisu bili mogući pod vladavinom Hasine.

Usred poziva na ostavku, Hasina je rekla da demonstranti "nisu studenti već teroristi koji žele da destabilizuju naciju".