Saznaje Klix.ba
48

Skriveni "Apartman 25" na Bjelašnici: Kako je Ibro Berilo pogodovao investitorima

D. Be.
Foto: V. D./Klix.ba
(Foto: V. D./Klix.ba)
Načelnik Trnova Ibro Berilo tereti se da je na poklon dobio "Apartman 25" u Aparthotelu "Aroma" na Bjelašnici, saznaje Klix.ba. Poklon je dobio jer je pogodovao vlasniku "Arome" da na državnom zemljištu izgradi ovaj objekat.
Kako nezvanično saznajemo, Berilo se sumnjiči da je sa općinskim saradnicima mijenjao regulacione planove u korist investitora da bi gradili objekte na Bjelašnici, na državnom zemljištu koje je pod privremenom zabranom raspolaganja, a zauzvrat primao poklone zloupotrebljavajući položaj.

Tako je na poklon dobio "Apartman 25" te ga pokušao prikriti kao svoju imovinu. Istovremeno istražitelji su istragom utvrdili da supruga Ibre Berila na svom računu ima više stotina hiljada KM.

Ogroman iznos novca otkriven je i na računima Adisa Mulaosmanovića, vlasnika firme Lok-pil d.o.o. i Edine Džigal. Svi oni se, uz Nermina Demirovića (bivši direktor Sarajevo šuma) i Nađu Milišić, općinsku službenicu) terete za udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pranje novca.

Također saznajemo da se Berilo sumnjiči i da je mjenjajući Regulacioni plan pogodovao pri prodaji šest parcela državnog zemljišta koje se nalaze iznad hotela Nomad.

Iznošenje dokazne dokumentacije iz Općine Trnovo (Foto: I. Š./Klix.ba)
Iznošenje dokazne dokumentacije iz Općine Trnovo (Foto: I. Š./Klix.ba)

Od jutros se vrše pretresi na 12 lokacija na području Kantona Sarajevo, a u akciji po nalogu Tužilaštva KS, učestvuju pripadnici SIPA-e, MUP-a KS, OSA-e i Ureda za borbu protiv korupcije KS.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo ranije je saopćeno da se radi o predmetu sistemske korupcije u sektoru gradnje i pranja novca.

Načelnik Trnova Ibro Berilo je prije nekoliko dana hospitaliziran na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, a inače je opet kandidat za načelnički mandat na predstojećim lokalnim izborima.