Sporne tvrdnje
486

HDZ-ovcima zasmetao spomenik generalu Alagiću, Komšića nazvali članom Predsjedništva iz reda Armije BiH

B. H.
Foto: FMBI
Foto: FMBI
Delegati HDZ-a BiH u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH su burno reagovali na postavljanje spomenika generalu Armije BiH Mehmedu Alagiću tvrdeći da se time "ponižavaju hrvatske žrtve".

"Mi, izaslanici HDZ-a BiH koji činimo većinu u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH najoštrije osuđujemo jučerašnje otvaranje spomenika 'General Mehmed Alagić - Ljiljan Ljuta greda' na Vlašiću. Podizanje spomenika generalu Armije R BiH, optuženiku za ratne zločine Mehmedu Alagiću, izravno je ponižavanje hrvatskih žrtava, posebice u Središnjoj Bosni, koji još nisu dočekali pravdu. Neosuđeni za ratne zločine Alagić te pripadnici Armije R BiH u čijim je redovima bilo i mnoštvo boraca iz islamskih zemalja, u ovoj srednjobosanskoj općini vršili su ritualna ubojstva, strijeljali zarobljene civile i vojnike, poput skupine na Bikošima, oskrnavili drevni Franjevački samostan u Gučoj Gori te počinili brojne druge zločine", poručuju iz kluba HDZ-a.

Tvrde kako je riječ o uvredi žrtvama dok se "kolektivno narušavaju prava Hrvata u BiH" te da se "organizacija obrane BiH na samome početku rata kroz Hrvatsko vijeće obrane se manipulativno i lažima nameće javnosti kao zločin".

Posebno im je zasmetalo učešće člana Predsjedništva BiH Željka Komšića na otkrivanju spomenika.

"Činu podizanja spomenika generalu Alagiću optuženom za ratni zločin po zapovjednoj odgovornosti sudjelovao je i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, iz redova Armije RBiH, koji je svojim dolaskom uveličao sramni događaj na Vlašiću. Zar itko pri zdravoj pameti čovjeka koji slavi krvnika vlastitog naroda može nazvati predstavnikom tog istog naroda!? Uzurpator političkih prava hrvatskom narodu u BiH došao se narugati hrvatskim žrtvama u Središnjoj Bosni", navodi se u saopćenju kluba HDZ-a.

Na kraju su poručili kako očekuju i reakciju međunarodnih predstavnika.

"I sve dok to ne shvate organizatori i promotori ovakvih događaja na kojima se primjenjuju dvostruka mjerila u odnosu prema optuženima i osuđenima za ratne zločine, graditi trajni mir i suživot u BiH bit će nemoguće jer spomenuti procesi prije svega zahtijevaju jednak odnos i poštovanje svake žrtve ali i odustajanje od vrlo štetnih procesa za Bosnu i Hercegovinu u kontekstu otimanja političkih prava i nametanja kolektivnih odgovornosti. U povodu ovog događaja javnost kao i nevine žrtve očekuju i reakciju međunarodnih predstavnika", zaključuje se u reakciji u Kluba Hrvata z Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Podsjećamo jučer je okviru manifestacije na Vlašiću pod nazivom "Dani pobjede, dani ponosa - Ljuta greda 2024" upriličeno otvaranje spomenika "General Mehmed Alagić – Ljuta greda" u čast generala Alagića, jednog od najvećih heroja odbrane BiH.

Mehmed Alagić je po izbijanju agresije bio u sastavu 17. krajiške brigade, kada postaje komandant Operativne grupe Bosanska krajina. Nakon kratkog vremena postaje komandant 3. korpusa Armije BiH, no na toj dužnosti ostaje kratko jer je na njegovu inicijativu formiran Sedmi korpus Armije BiH, čiji postaje komandant.

Jedan od najvećih ratnih uspjeha generala Alagića je bilo uspješno oslobađanje planine Vlašić. Dana 23. marta 1995. godine u sadejstvu sa jedinicama Trećeg i Prvog korpusa u operaciji Domet 1 oslobođen je najviši vrh Vlašića.

Jedinice pod komandom generala Alagića su također učestvovale u oslobađanju Kupresa, Donjeg Vakufa i Sanskog Mosta.