Konačan izbor
12

CNN tvrdi: Kamala Harris izabrala Tima Walza za potpredsjedničkog kandidata

N. Ž.
Tim Walz (Foto: EPA-EFE)
Tim Walz (Foto: EPA-EFE)
Tim Walz će biti potpredsjednički kandidat Kamale Harris na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u, tvrdi CNN.

Harris je Walza izabrala pred skup u Pennsylvaniji, gdje će se prvi put predstaviti sa svojim potpredsjedničkim kandidatom.

U užem izboru su još bili guverner Pennsylvanije Josh Shapiro, te senator iz Arizone Mark Kelly.

Tim Walz je rođen 6. aprila 1964. godine, a sa 17 godina se pridružio Nacionalnoj gardi vojske SAD-a, koja predstavlja rezervu za armiju ove države. Tu je bio 24 godine, a većinu vremena je proveo u SAD-u.

Nekoliko puta je bio van SAD-a, a najviše vremena van svoje zemlje je proveo nakon napada u New Yorku 9. septembra 2001. godine, kada je bio stacioniran u Evropi šest mjeseci.

U politiku se uključio 2004. godine tokom predsjedničke kampanje Johna Kerryja, a izabran je u donji dom Kongresa SAD-a 2007. godine.

Tu se zadržao sve do 2019. godine, kada je postao guverner savezne države Minnesota, gdje je naslijedio demokratu Marka Daytona.

Pored iskustva u Nacionalnoj gardi, Walz je dugo vremena proveo i kao nastavnik u javnim školama, te je edukacija bila veliki fokus njegovih mandata na mjestu guvernera Minnesote.

Radi se, također, o političaru koji podržava Izrael, mada je, u jeku protesta zbog situacije u Gazi koji su se održavali širom SAD-a, značajno ublažio svoju retoriku.