Dramatičan rasplet
0

Rukometaši Njemačke golom u posljednjoj sekundi produžetka srušili Francuze, Mem tragičar

N. M.
Foto: EPA-EFE
(Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Njemačke uspjeli su da se plasiraju u polufinale Olimpijskih igara nakon što su danas u dramatičnom četvrtfinalu nadigrali Francusku nakon produžetka i savladali je rezultatom 35:34.

Pobjedu je Nijemcima poklonio Dika Mem, koji im šest sekundi prije kraja regularnog toka daje loptu u ruke i omogućava im da izbore produžetak, nakon kojeg slave trijumf. Dotad je Mem s deset golova nosio Francuze ka pobjedi, ali postao je tragičar.

Na startu utakmice se igralo gol za gol i gledali smo ekipe u konstantnom rezultatskom egalu, a prvu značajniju prednost je stekla Francuska kada je povela sa 12:8.

Potom su Trikolori stigli i do 16:11, a u finišu poluvremena Nijemci smanjuju na tri gola razlike (17:14).

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nakon odličnog otvaranja drugog poluvremena za Francuze, koji su vodili i šest razlike (20:14), Nijemci poduižu nivo svoje igre i deset minuta prije kraja utakmice stižu do poravnanja i potpuno se vraćaju u meč (25:25).

Potom Sebastian Heymann donosi prednost Njemačkoj prvi put još od početka utakmice kada su vodili 4:2. Uzvratio je na drugoj strani Descat, a potom Gerard brani sedmerac Grgića.

Dika Mem to kažnjava i vraća prednost na stranu Trikolora, a onda je Descat sa sedmerca pogodio za 28:26. Renars Uscins smanjuje na 28:27, a onda Mem minut prije kraja vraća dva razlike Francuzima i činilo se osigurava im trijumf.

Međutim, uprskao je Mem sve ono što je dobro uradio u posljednjim sekundama, odnosno šest sekundi prije kraja. Tada je Francuska počinjala napad dok su navijači proslavljali pobjedu, a Mem neshvatljivo daje loptu u ruke Nijemcima, a Uscins pogađa za 29:29 i šalje meč u produžetak!

Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE

Nakon prvih pet minuta u produžetku bilo je neriješeno 31:31, a u drugom dijelu se bolje snalaze Nijemci i slave 35:34. Uscins je pogodio za njihovu pobjedu u posljednoj sekundi!

Uscins je svoju fenomenalnu utakmicu završio s 14 golova, a po 6 su ih za Njemačku postigli i Sebastian Heymann i Johannes Golla. Mem je na drugoj strani ostao na 10 golova, a 8 ih je postigao Descat. Francuzima nije pomogao ni čudesni golman Gerard sa potpuno nevjerovatne 24 odbrane.

U polufinalu Njemačka igra protiv Španije, a drugi polufinalni par činit će pobjednici duela Norveška - Slovenija i Danska - Švedska.