Ročište u Sarajevu
129

Teške optužbe na račun Berila i ostalih: Od 2013. vršili krivična djela, komunicirali preko vozača, a policiju nazivali "rođacima"

A. Ku.
Foto: V. D./Klix.ba
Foto: V. D./Klix.ba
U Kantonalnom sudu u Sarajevu održano je ročište za određivanje pritvora Ibri Berilu, Nađi Milišić, Adisu Mulaosmanoviću i Edini Džigal u trajanju od mjesec dana, a koji su uhapšeni u okviru akcije "Incitat".

Tužilac Tužilaštva KS Darko Soldat je obrazložio razloge zbog kojih se za Berila i još tri osobe traži pritvor.

Soldat je rekao da su osumnjičeni od 2013. godine vršili krivična djela koja imaju karakter kršenja službene dužnosti. Kako je naveo, Berilo i Milišić, koja je uposlena u Općini Trnovo, su nezakonitim eksproprijacijama otimali državnu imovinu u tri navrata i to je potvrđeno materijalnom dokumentacijom.

Do sada je utvrđeno da je ovim radnjama načinjena šteta po BiH u iznosu od tri miliona KM. Soldat je naveo da su Berilo i Milišić kršili 80 posto propisa, dok su 20 posto primjenjivali shodno vlastitoj volji.

"Na našim planinama se nije smio kamen pomjeriti, a ne raditi ovo što se radilo", rekao je Soldat.

Naveo je da je trećeosumnjičeni Mulaosmanović izgradio objekat "Aroma" i u njemu se nalaze dva apartmana koja nisu upisana u registar. U znak zahvalnosti za nezakonitu gradnju Mulaosmanović je, kako navodi Tužilaštvo, Berilu dao apartman 25. Inspektori su uočili da se u objektu nalaze apartmani koji nemaju ekonomsku svrhu.

Presretnuti razgovori pokazuju da su Berilo i Mulaosmanović razgovarali o nezakonitoj prodaji. Također je navedeno da su Berilo i Milišić znali da su pod istragom te su van funkcije stavili mobitele koje su koristili, a za koje su rekli da su pokvareni.

Berilov mobitel je zadnji put bio u funkciji 15. juna, a od Milišić 26. juna. Nakon toga su uzeli nove brojeve.

Tužilaštvo navodi da se komunikacija između Berila i Mulaosmanovića odvijala preko Berilovog vozača, a da su policiju nazivali "rođacima, te šifrirano govorili kada "dolaze rođaci".

Milišić u jednom od presretnutih razgovora govori majci da su "iz kuće sakriveni dokazi da ih rođaci ne nađu". Tužilaštvo je djelo koje se Berilu i ostalima stavlja na teret nazvalo urbicidom i ekocidom.

Tužilaštvo navodi da je ovim činom izazvana pravna nesigurnost za hiljade građana koji su kupili apartmane na Bjelašnici.

Argument odbrane

Senad Pizović, advokat Berila i Milišić, kaže da tužilac unosi paniku među građane govoreći o pravnoj nesigurnosti. Jedan od prigovora odbrane je da Berilu nije rečeno po kojem je osnovu lišen slobode te odbrana smatra da je lišenje slobode bilo nezakonito.

Advokat odbrane kaže, govoreći o izmjeni regulacionih planova, da je sva odluka na Općinskom vijeću, a da načelnik samo potpisuje rješenja. Također kaže da budžet nije oštećen već je ostvarena korist.

Govoreći o apartmanu 25, kaže da ne postoji ugovor o kupoprodaji te se ne može govoriti da je Berilov. Kazao je i da Berilo i Milišić ne skrivaju dokaze te su im se mobiteli pokvarili.

"Nađi se pokvario telefon, a Berilu je ispao i razbio se", kaže Pizović.

Dodao je da je Tužilaštvo izuzelo svu potrebnu dokumentaciju i da je zahtjev za pritvor neosnovan.

"Ne mogu se oteti utisku da postoji pozadina ovog postupka", rekao je Pizović i dodao da se pritvor traži onda kada počinje izborna kampanja.

Marijan Krešić, advokat Adisa Mulaosmanovića, također navodi da je prijedlog Tužilaštva neosnovan i odbija navode koji se njegovom branjeniku stavljaju na teret.

Tvrdi da Tužilaštvo nije ponudilo dokaze, da se spominje udruživanje radi činjenja krivičnih djela, ali se ne spominje ni ko je organizator, kao ni ko čini to udruženje.

Na pitanje Mulaodmanoviću da li ima nešto za dodati na riječi advokata odbrane, kratko je rekao:

"Kriv sam što sam ikad otišao na Bjelašnicu. Sa ocem sam 1997. godine otišao da radim časno i pošteno."

I advokat Edine Džigal, sestre Adisa Mulaosmanovića, navodi da je prijedlog Tužilaštva neosnovan te da Tužilaštvo nije iznijelo niti jednu indicije za radnje koje se Džigal stavljaju na teret.