Sao Paulo
0

Prvi detalji nesreće u Brazilu: Stručnjaci razmatraju jednu opciju koja je mogla prozrokovati pad aviona

V. K.
Foto: Globo.com/Claudia Vitorino
Foto: Globo.com/Claudia Vitorino
Brazilske vlasti započele su istragu povodom stravične avionske nesreće u kojoj je život izgubilo 57 putnika i četiri člana posade.
Najveća avionska nesreća zabilježena još od 2007. godine u Brazilu potresla je sve stanovnike ove zemlje. Iako je istraga tek započela, određeni detalji samog pada aviona dovoljni su bili da se pojave i prve teorije o tome šta je moglo prouzrokovati pad.

"Na snimcima se vidi da avion ima nekih problema s kontrolom jer više nije mogao da se održava. Potrebna mu je minimalna brzina kako bi mogao održati položaj u zraku. Zastoj je situacija u kojoj krilo potpuno gubi uzgon, što uzrokuje nagli pad aviona", rekao je specijalista za upravljanje rizicima i sigurnošću Geraldo Portela.

Takav zastoj, primjera radi, može se formirati zbog leda na krilima, a brazilski Globo izvijestio je kako je to bio slučaj na ovom letu.

Aeronautički inženjer i profesor zračnog saobraćaja u Sao Paulu naveo je kako je još uvijek prerano govoriti o uzrocima, ali da bi stvaranje leda moglo uzrokovati pad letjelice.

"Krilo ima aerodinamički profil i akumulacija leda općenito ispod krila može uzrokovati da ovaj avion izgubi aerodinamičke karakteristike što otežava let", objasnio je.

Službe su uspjele izuzeti crne kutije iz aviona što će svakako doprinijeti i bržoj rekonstrukciji svega što se dogodilo.

Policija Sao Paula saopćila je kako je započela akciju prikupljanja krvi od porodica žrtava zbog identifikacije tijela.

"Već smo počeli da prikupljamo krv od članova porodice", rekli su zvaničnici.