Novca ima?
2.3k

Vlada FBiH nabavila 19 novih automobila: Nikšiću Touareg, a Bradari Audi

A. Ku.
Foto: Vlada FBiH/Klix.ba
Foto: Vlada FBiH/Klix.ba
Veći broj ministara u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine, premijer Nermin Nikšić, ured predsjednice FBiH Lidije Bradare te još neke institucije dobili su nove automobile.
Odluka koja je objavljena u Službenim novinama FBiH o davanju na korištenje 19 kupljenih automobila, usvojena je na hitnoj sjednici Vlade FBiH 7. augusta 2024. godine.

Dok se nabavka novih automobila uglavnom opravdava potrebom zbog lošeg voznog parka, starijih automobila i slično, istovremeno se pojavljuju informacije o rastu duga FBiH koji je posljednjeg dana 2023. godine iznosio šest milijardi i 91 milion maraka, a ako je suditi prema godišnjem planu zaduživanja Vlade FBiH, on bi do kraja 2024. trebao porasti za 538 miliona maraka.

Premijer i veći broj ministara u Vladi FBiH su dobili nove automobile čija se vrijednost procjenjuje na 1,6 miliona maraka, a svi su proizvedeni 2024. godine.

Prema navedenoj Odluci, koja je objavljena u Službenim novinama FBiH, Uredu premijera Vlade FBiH Nermina Nikšića pripada automobil VW Touareg PA R-Line 3.0 I V6 TDI SCR 4motion, zapremina motora: 2.967 ccm, snaga motora: 210 KW.

Uredu dopremijera Vojina Mijatovića pripao je isti automobil kao Nikšićevom kabinetu, VW Touareg.

Osim toga, Federalnom ministarstvu razvoja, poduzetništva i obrta, na čijem je čelu Mijatović, nabavljen je VW Golf A8 Life 2.0 TDI SCR.

Ured predsjednice FBiH Lidije Bradare dobio je Audi A6 (C8) 55 TFSI quattro Stronic S line FL, zapremina motora: 2.995 ccm, snaga motora: 250 KW; a ured dopremijera i federalnog ministra finansija Tonija Kraljevića Audi A6 (C8) 40 TDI quattro Stronic Advanced FL.

Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova na čijem je čelu Ramo Isak dodijeljen je VW Arteon R-Line 2.0 TDI DSG 4motion.

Federalno ministarstvo trgovine na čelu sa Amirom Hasičevićem dobilo je VW Arteon R-Line 2.0 TDI DSG 4motion, dok je Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva na čelu s ministrom Kemalom Hrnjićem dobilo VW Arteon R-Line 2.0 TDI DSG 4motion.

Federalno ministarstva kulture i sporta na čelu sa Sanjom Vlaisavljević dobilo je automobil VW Golf A8 Life 2.0 TDI SCR, a Federalno ministarstvo pravde sa Vedranom Škobićem VW Arteon R-Line 2.0 TDI DSG 4motion.

Federalno ministarstvo za pitanja boraca i invalida odbrambeno oslobodilačkog rata sa ministrom Nedžadom Lokmićem dobilo je VW Golf A8 Life 2.0 TDI SCR, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica na čelu s ministrom Nerinom Dizdarom dobilo je VW Arteon R-Line 2.0 TDI DSG 4motion.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja na čelu s ministrom Željkom Nedićem dobilo je dva automobila i to VW Arteon Elegance 2.0 TDI DSG 4motion i VW Golf A8 Life 2.0 TDI SCR.

Porezna uprava FBiH je dobila tri automobila VW Golf A8 Life 2.0 TDI SCR i dva VW Golfa A8 Life 2.0 TDI SCR.

Federalno tužilaštvo dobilo je jedan službeni putnički automobil VW Arteon R-Line 2.0 TDI DSG 4motion, kao i Služba za zajedničke poslove organa i tijela FBiH - VW Arteon 2.0 TDI DSG R-Line.

Podsjetimo, Vlada FBiH je prošle godine odlučila ne nabavljati nova vozila te je tada novac u iznosu od dva miliona maraka usmjerila na liječenje djece oboljele od cistične fibroze.