Veoma zarazna bolest
35

Nova pandemija na pomolu? WHO proglasila globalno vanredno stanje u vezi s majmunskim boginjama

M. G.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je epidemiju mpoxa (majmunskih boginja) u dijelovima Afrike vanrednom situacijom u javnom zdravstvu od međunarodnog značaja.

Ova vrlo zarazna bolest, ranije poznata kao majmunske boginje, uzrokovala je smrt najmanje 450 ljudi tokom početne epidemije u Demokratskoj Republici Kongo. Sada se proširila na dijelove centralne i istočne Afrike, a naučnici su zabrinuti zbog brzine širenja nove varijante bolesti i visoke stope smrtnosti.

Direktor WHO-a, Tedros Adhanom Ghebreyesus, izjavio je da je potencijal za daljnje širenje unutar Afrike i izvan nje "vrlo zabrinjavajući".

"Koordiniran međunarodni odgovor je ključan za zaustavljanje ove epidemije i spašavanje života," rekao je.

Mpox se prenosi bliskim kontaktom, poput seksualnog odnosa, kontaktom koža na kožu, te razgovorom ili disanjem u blizini druge osobe. Uzrokuje simptome slične gripi, kožne lezije, i može biti smrtonosan, s tim da četiri od 100 slučajeva rezultira smrću.

Postoje dvije glavne vrste mpoxa - Clade 1 i Clade 2. Ranija vanredna situacija u javnom zdravstvu povezana s mpoxom, proglašena 2022. godine, bila je uzrokovana relativno blagom varijantom Clade 2. Međutim, ovoga puta, daleko smrtonosnija varijanta Clade 1 - koja je u prethodnim epidemijama uzrokovala smrt do 10% oboljelih - širi se.

Promjena u virusu se desila oko septembra prošle godine. Mutacije su dovele do pojave nove podvrste - nazvane Clade 1b - koja se od tada brzo proširila. Ova nova varijanta je od strane jednog naučnika označena kao "najopasnija do sada".

Od početka godine, zabilježeno je više od 13,700 slučajeva mpoxa u DR Kongu, s najmanje 450 smrtnih slučajeva. Bolest je od tada otkrivena u drugim afričkim zemljama, uključujući Burundu, Centralnoafričku Republiku, Keniju i Ruandu.

Nada se da će proglašenje mpoxa kao vanredne situacije u javnom zdravstvu ubrzati istraživanja, financiranje i uvođenje drugih međunarodnih mjera za javno zdravlje.

Dr. Josie Golding iz Wellcome Trusta rekla je da je ovo "snažan signal", dok je dr. Boghuma Titanji s Univerziteta Emory izjavio da ovaj potez "naglašava ozbiljnost krize". Profesorica Trudie Lang, direktorica Global Health Networka na Univerzitetu u Oxfordu, kazala je da je ovo proglašenje "važno i pravovremeno", ali je dodala da pojava nove varijante znači da postoji "mnogo nepoznanica koje treba riješiti".

U julu 2022. godine, blaža varijanta mpoxa Clade 2 proširila se na skoro 100 zemalja, uključujući neke u Evropi i Aziji. Brzo se širila, te je tokom te epidemije zabilježeno više od 87,000 slučajeva i 140 smrtnih slučajeva, prema podacima WHO-a.

Iako bilo ko može oboljeti od majmunskih boginja, epidemija je bila uglavnom koncentrirana među muškarcima koji su imali seks s muškarcima. Ta epidemija je stavljena pod kontrolu vakcinacijom ranjivih grupa.

U utorak, naučnici iz Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti proglasili su vanrednu situaciju u javnom zdravstvu.

Šef organizacije, Jean Kaseya, upozorio je da bi trenutna epidemija mogla izmaći kontroli ako se ne preduzmu hitni koraci za njeno obuzdavanje.

"Moramo biti proaktivni i agresivni u našim naporima da obuzdamo i eliminišemo ovu prijetnju," rekao je.