Globalna prijetnja
100

Prvi slučaj majmunskih boginja registrovan u Evropi, stručnjaci: Moglo bi se brzo proširiti

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Globalni zdravstveni zvaničnici sinoć su potvrdili infekciju novim sojem virusa mpox (majmunske boginje) u Švedskoj, povezujući je sa rastućim brojem slučajeva u Africi.
Ovo je prvi znak širenja virusa izvan afričkog kontinenta, dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila ovu bolest globalnom javnozdravstvenom prijetnjom.

Švedske zdravstvene vlasti su na konferenciji za medije saopćile da je osoba zaražena tokom boravka u Africi sojem Clade 1b, koji je povezan sa trenutnim izbijanjem zaraze. Zaražena osoba je podvrgnuta odgovarajućem tretmanu.

"Pojava slučaja na evropskom kontinentu mogla bi potaknuti brzo međunarodno širenje mpoxa", izjavio je Lawrence Gostin, stručnjak za javno zdravstvo i profesor na Univerzitetu Georgetown u Washingtonu. "Slučaj u Švedskoj najvjerovatnije znači da postoje desetine neotkrivenih slučajeva u Evropi."

Dr. Brian Ferguson sa Univerziteta Cambridge izrazio je zabrinutost zbog pojave slučaja kod švedskog putnika, ali je naglasio da to nije iznenađujuće s obzirom na ozbiljnost i širenje epidemije u Africi.

"Vjerovatno će se pojaviti više slučajeva ovdje i u drugim dijelovima svijeta, jer trenutno ne postoje mehanizmi koji bi spriječili uvoz slučajeva mpoxa," dodao je Ferguson.

WHO je u srijedu proglasila izbijanje zaraze u Africi javnozdravstvenom prijetnjom od međunarodnog značaja (PHEIC) nakon što su se slučajevi u Demokratskoj Republici Kongo proširili na susjedne zemlje. PHEIC je najviši nivo upozorenja WHO-a.

Od početka izbijanja u januaru 2023. godine, u Kongu je zabilježeno 27.000 slučajeva i više od 1.100 smrtnih slučajeva, uglavnom među djecom.

Globalna vakcinalna grupa Gavi izjavila je za Reuters da ima do 500 miliona dolara za nabavku vakcina za zemlje pogođene eskalacijom mpoxa u Africi.

Zvaničnici iz SAD-a i Kanade saopćili su da do sada nisu identificirali nijedan slučaj.

"Ovo je prvi slučaj Clade 1 mpoxa prijavljen izvan afričkog kontinenta," izjavio je David Daigle, portparol CDC-a, napominjući da agencija pažljivo prati izbijanje.

CDC je nedavno izdao ažuriranje mreže za zdravstvena upozorenja i ažuriranu obavijest o zdravstvenom putovanju kako bi informisao američke ljekare, putnike i javnozdravstvene partnere o širenju Clade 1 mpoxa u zemlje koje historijski nisu prijavljivale slučajeve ove bolesti.

Clade 1b, soj virusa koji stoji iza trenutnog izbijanja, nova je varijanta Cladea 1 koja je endemična u Kongu. Clade 1b se čini da se lakše širi putem rutinskog bliskog kontakta, uključujući seksualni kontakt.

Prema američkim zdravstvenim zvaničnicima, Clade1 mpox obično izaziva veći broj teških infekcija i ima višu stopu smrtnosti u odnosu na Clade 2.

U 2022. godini, WHO je proglasila javnozdravstvenu prijetnju zbog izbijanja mpoxa uzrokovanog Cladeom 2, koja je dovela do više od 95.000 slučajeva u 115 neendemskih zemalja