Odgovorio na prozivke
116

Uk: Već smo rješavali federalne probleme, u narednim danima će novac biti uplaćen NUB-u BiH

S. Š.
Nihad Uk (Foto: T. S./Klix.ba)
Nihad Uk (Foto: T. S./Klix.ba)
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk najavio je da će u narednim danima 400.000 konvertibilnih maraka biti uplaćeno na račun Nacionalne univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine, ali je ujedno odgovorio i na prozivke koje je kantonalna vlast dobila od federalne, a tiču se ovog pitanja.
Naime, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uputilo je jučer, povodom trenutnog stanja u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH, dopis premijeru Kantona Sarajevo Nihadu Uku i resornoj ministrici za nauku, visoko obrazovanje i mlade Adni Mesihović.

Naveli su kako je u njihovoj odgovornosti da reaguju u slučaju NUB-a BiH kako ne bi došlo do gašenja ove veoma važne institucije.

Uk je, gostujući u jutarnjem programu BHRT-a, kazao da se Vlada KS jeste obavezala na sufinansiranje NUB-a BiH, ali da nisu mogli osigurati sva sredstva.

"Vlada KS je najpouzdaniji partner svih sedam institucija od značaja. Donijet je 'lex speciales' gdje je preuzeto sufinansiranje. Kod NUB-a BiH, zbog obima i preko 50 uposlenih, KS nije mogao osigurati sva sredstva. Imali smo zajednički sastanak sa resornim ministricama FBiH gdje smo rekli hajde da ovo zajedno riješimo", kaže Uk.

"Mi nikada nismo obećali sredstva, preuzeli smo sufinansiranje, a Federalno ministarstvo nauke i obrazovanja prebacuje odgovornost. Rješavali smo već federalne probleme gdje nismo bili nadležni", rekao je Uk.

Dodao je kako će u narednim danima na račun NUB-a BiH biti uplaćeno 400.000 KM zahvaljujući ministrici Adni Mesihović i ministru Kenanu Magodi.