Objavljujemo detalje
148

Zvaničnik američke vlade za Klix.ba: Direktor CIA-e u Sarajevu razgovarao o secesionističoj retorici Dodika i Vlade RS-a

S. H.
Direktor CIA-e ulazi na sastanak u Predsjedništvo BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
Direktor CIA-e ulazi na sastanak u Predsjedništvo BiH (Foto: I. Š./Klix.ba)
U Sarajevo je danas doputovao direktor CIA-e William J. Burns te se tom prilikom sastao sa direktorom Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) Almirom Džuvom i rukovodstvom te agencije te sa članovima Predsjedništva BiH (Denis Bećirović, Željko Komšić i Željka Cvijanović) i ministrom vanjskih poslova BiH Elmedinom Konakovićem.

Prvi čovjek američke obavještajne službe William Burns je doputovao danas i u našoj zemlji se zadržao tek nekoliko sati.

Kako je za Klix.ba izjavio zvaničnik Vlade SAD-a Burns je sa sagovornicima u glavnom gradu BiH razgovarao o temama od zajedničkog interesa.

Direktor OSA-e Almir Džuvo i prvi čovjek CIA-e William J. Burns
Direktor OSA-e Almir Džuvo i prvi čovjek CIA-e William J. Burns

"To uključuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Također, razgovarali su i o zabrinjavajućoj secesionističkoj retorici predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika te Vlade RS-a", izjavio je za Klix.ba zvaničnik američke vlade.

Ovo je veoma značajna i važna posjeta, prije svega iz sigurnosnog aspekta, ali i potvrda da američka administracija intenzivno prati dešavanja te politike u BiH.

Podsjetimo, Burns je kao zamjenik državnog sekretara SAD-a 2012. godine posjetio našu zemlju. Burns je na poziciju direktora CIA-e imenovan 2021. godine, a predsjednik Biden ga je unaprijedio u kabinet u junu 2023. godine.

Tokom svoje bogate i dugogodišnje službe, Burns je služio šest predsjedničkih administracija, a karijera mu traje više od četiri decenije.