Sve se mijenja
0

Motiv više za Zmajeve: Ulog u Ligi nacija je prvi šešir kvalifikacija za SP

N. K.
Zmajevi se spremaju za Nizozemsku (Foto: NS BiH)
Zmajevi se spremaju za Nizozemsku (Foto: NS BiH)
Bosna i Hercegovina će ove jeseni ponovo igrati u elitnoj A diviziji Lige nacija, a ovo takmičenje će biti posebno značajno jer je Svjetska nogometna federacija (FIFA) donijela novu odluku u vezi kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.
Naime, prvi šešir evropskih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, koje počinju u martu, odredit će se dobrim dijelom na osnovu učinka u Ligi nacija.

Ono što se i ranije znalo je to da će Evropa davati 16 reprezentacija za Mundijal, koji će se održati u SAD-u, Meksiku i Kanadi, a to će biti pobjednici 12 grupa i četiri pobjednika baraža.

Znalo se i da će se mjesta u baražu popunjavati po plasmanu u Ligi nacija, ali ono što je novitet je način na koji će se određivati šeširi.

U prvom šeširu bit će osam četvrtfinalista Lige nacija i četiri najbolje preostale na FIFA rang listi. Dakle, da bi Zmajevi ušli u prvi šešir moraju biti drugi u grupi s Njemačkom, Nizozemskom i Mađarskom.

Međutim, ako ne uspiju u tome, nema ništa od prvog šešira, pa čak ni drugog, jer je BiH tek na 36. mjestu na FIFA rang listi među evropskim reprezentacijama.

Podsjetimo, BiH takmičenje u Ligi nacija počinje u subotu u Eindhovenu protiv Nizozemske od 20:45 sati.