Utakmica kola Lige prvaka
66

Veličanstven preokret: Pogledajte kako je Juve s crvenim kartonom napravio čudo u Njemačkoj

H. H.
Juventus ove sezone igra mnogo lepršavije i bolje (Foto: EPA-EFE)
Juventus ove sezone igra mnogo lepršavije i bolje (Foto: EPA-EFE)
"Kako igra ovaj Juve!", povikao je komentator nakon trećeg gola Juventusa za epski preokret u Njemačkoj protiv Leipziga i pobjedu 3:2, uprkos činjenici da su Bianconeri imali igrača manje na terenu gotovo cijelo drugo poluvrijeme.

I zaista, nakon niza godina, gledamo neki novi, dopadljiviji Juventus koji je protiv Leipziga napravio rijetko viđen preokret u Ligi prvaka i ostvario pobjedu za pamćenje.

Bila je to izvanredna utakmica prepuna uzbuđenja i preokreta, a Juve je od starta zadesio veliki peh. Naime, u prvih 12 minuta utakmice povrijedila su se dva izuzetno bitna igrača Thiaga Motte zbog čega su morali napustiti igru već u ranoj fazi utakmice.

Defanzivac Bremer je igru napustio već u šestoj minuti susreta, a njegova povreda je po svemu sudeći teže prirode pa ga je zamijenio Federico Gatti.

Istu sudbinu je doživio i ofanzivac Nico Gonzalez koji je morao van terena šest minuta kasnije također zbog povrede, a njega je zamijenio Francisco Conceicao.

Domaćin je poveo u 30. minuti. Lois Openda je proigrao Benjamina Šeška koji je odlično primio loptu i potpom je zakucao pod prečku. Izjednačio je Dušan Vlahović u 50. minuti nakon što je sjajno ispratio ubačaj s lijeve strane.

Juventus je u 58. minuti ostao s igračem manje nakon što je golman Michele Di Gregorio igrao rukom izvan kaznenog prostora. Slobodan udarac je izveo Openda, lopta je pogodila u ruku Douglasa Luiza, a sudija François Letexier nakon asistencije VAR-a pokazao na jedanaesterac kojeg je realizirao Šeško za 2:1. Juve se vratio samo četiri minute kasnije, Vlahović je eurogolom poravnao na 2:2.

Trenutak odluke desio se u 83. minuti kada je Francisco Conceicao izveo pravu minijaturu i donio veličanstvenu pobjedu Juventusu 3:2.

Juve je tokom cijelog susreta igrao hrabro i izuzetno kvalitetno, pokazao je igru u kojoj su mogli uživati svi ljubitelji nogometa, a pohvalio ih je i trener Leipziga Marco Rose koji je poručio da je ovakav Juventus jedan od favorita za osvajanje Lige prvaka.

Povreda Bremera, kojem su prema svemu sudeći stradali križni ligamenti svakako bi bila ogroman hendikep i problem u nastavku sezone, ali sve će biti potvrđeno nakon dodatnih medicinskih testova.

Za kraj, vrijedi istaći da je francuski arbitar François Letexier vrlo loše sudio, pogotovo na štetu Juventusa i zaista su neke njegove odluke nezaimislive na ovakvom nivou. Stara dama je oštećena za penal nad Dušanom Vlahovićem i izmišljeni prekršaj u napadu Teun Koopmeinersa kada je Juve praktično bio u gol šansi, ali uprkos svemu došla je do velika tri boda.