Poplave u BiH
174

Ponovila nam se 2014. godina: Da li su životi izgubljeni zbog "gluhih telefona" u institucijama?

B. R.
Donja Jablanica (Foto: Planinarsko društvo Prenj-Glogošnica 1979)
Donja Jablanica (Foto: Planinarsko društvo Prenj-Glogošnica 1979)
Dijelove Bosne i Hercegovine ponovo su pogodile katastrofalne poplave. Osim materijalne štete, nekoliko osoba je poginulo. Situacija je dosta slična onoj od prije deset godina kada je veći dio zemlje bio poplavljen.

Ovaj put su poplavili Hadžići, Konjic, Jablanica, Kiseljak i Fojnica, a stanje je posebno teško u Jablanici, koja je odsječena od ostatka svijeta i gdje ima ljudskih žrtava. Rijeke i potoci su se izlili u noćnim satima, a dostupne informacije navode na pitanje da li su vlasti napravile propuste i da li su se naučile lekcije iz poplava 2014. godine.

Naime, iz Agencije za vodno područje Jadranskog mora su jučer objavili upozorenje da se u periodu od 3. do 4. oktobra u Konjicu, Jablanici, Mostaru, Čapljini, Grudama, Ljubuškom i Širokom Brijegu očekuje porast vodostaja usljed obilnih padavina.

Pozvali su nadležne institucije da prate situaciju i postupaju u skladu s ovlastima, pridržavajući se operativnog plana odbrane od poplava u Federaciji Bosne i Hercegovine. Službama koje provode mjere zaštite su preporučili dodatni oprez. Obratili su se i civilnoj zaštiti.

"Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na područjima uz rijeke, koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, na opasnost prilaska obalama usljed mogućih povećanja dubina i brzine tečenja vode u rijekama te pravovremeno obavijestiti s uputama i smjernicama za ponašanje kako bi stanovništvo moglo provesti mjere u cilju smanjenja šteta od djelovanja vode", navedeno je u jučerašnjem upozorenju Agencije za vodno područje Jadranskog mora.

Navedeno upozorenje je jučer u 12 sati objavljeno na internetskoj stranici Agencije, ali nije dostavljeno Klix.ba. Prema svemu sudeći, nije dostavljeno niti jednom drugom bh. mediju jer ga niti jedan drugi medij nije ni objavo.

S druge strane, iz Agencije za vodno područje rijeke Save su 2. oktobra na svojoj internetskoj stranici objavili da su od 3. do 4. oktobra moguće poplave na području Bihaća, Bosanske Krupe, Sanskog Mosta i Ključa. Ovo upozorenje je dostavljeno medijima, kao i svako prethodno upozorenje Agencije za vodno područje rijeke Save.

S obzirom na prethodno navedeno, nameće se nekoliko pitanja. Zašto Agencija za vodno područje Jadranskog mora nije spomenuto upozorenje dostavila medijima jer nije za očekivati da građani, bar većina njih, prati ono što ova agencija objavljuje na svojoj internetskoj stranici? Ako je Agencija upozorenje dostavila nadležnim institucijama, šta su one poduzele na zaštiti stanovništva i materijalnih dobara?

Naglašavamo da je Agencija u 12 sati objavila upozorenje na svojoj internetskoj stranici, što znači da postoji mogućnost da je upozorenje ranije ili kasnije poslala nadležnim institucijama. Najporaznije bi bilo da Agencija uopće nije poslala upozorenje nadležnim institucijama, očekujući da će ga pročitati na njihovoj internetskoj stranici.

Neodgovorena pitanja ukazuju na to da su vlasti malo ili nikako naučile iz onoga što se događalo tokom poplava 2014. To je utoliko neprihvatljivo jer stručnjaci uporno upozoravaju da će poplave biti učestalije i katastrofalnije usljed klimatskih promjena te da se to mora uzeti u obzir prilikom upravljanja vodotocima, urbanističkog planiranja i zaštite stanovništva i materijalnih dobara.