Općina Stari Grad
120

Irfan Čengić: Opasnost vreba od klizišta jer se otpad s Trebevića baca u Bistrički potok

N. Ž.
Irfan Čengić (Foto: I. L./Klix.ba)
Irfan Čengić (Foto: I. L./Klix.ba)
Načelnik Općine Stari Grad Irfan Čengić je održao press konferenciju na kojoj je govorio o potencijalnim opasnostima po građane u Sarajevu u kontekstu poplava i klizišta na lokalitetu Bistrički potok.

Na samom početku, Čengić je istakao da se ovaj lokalitet čisti redovno, ali da problem stvara činjenica što se potok nalazi na liniji između dva entiteta.

"Mi svake godine čistimo, i sada da odete vidjet ćete radnike, ali džaba čistite taj dio ako problem dolazi iz entiteta RS, koji se reflektuje na građane u Starom Gradu", istakao je Čengić.

Dalje je govorio da nije htio pričati o ovom problemu u prethodnih nekoliko dana zbog lokalnih izbora, ali je premijeru Kantona Sarajevo, relevantnim institucijama i medijima uputio sve informacije koje je imao o ovom problemu.

Press Irfana Čengića povodom potencijalnih rizika od pojave klizišta na lokalitetu Bistrički potok

Posted by Klix.ba on Tuesday, October 8, 2024

"Imamo još jedan problem, koji nije u našoj nadležnosti, ali je u našoj teritoriji. Radi se o kamenolomu na ulazu u Sarajevo. Satelitske slike koje mi imamo pokazuju da je on ušao poprilično duboko u prostor pod nadležnošću Sarajevo Šuma. Upitno je da li oni uopšte imaju kantonalnu dozvolu za rad", kaže on.

Naveo je da postoji procjena iz 2022. godine, koju je uradila nadležna inspekcija, da je došlo do nelegalnog deponovanja u Bistrički potok.

Dalje je Čengić spomenuo i izgradnju "Trebević Hillsa", za koju je istakao da ima sve građevinske i potrebne dozvole, ali da je upitno da li se radovi izvode u skladu s propisima.

"Upitno je da li otpad koji bi trebali odvoziti bacaju u Bistrički potok", kaže Čengić te dodaje da se teren oko ovog lokaliteta i dalje vodi kao miniran.

Govoreći o potencijalnim klizištima, Čengić navodi kako je danas zbog tog problema održan sastanak s Kantonalnim štabom Civilne zaštite.

Irfan Čengić (Foto: I. L./Klix.ba)
Irfan Čengić (Foto: I. L./Klix.ba)

"Oni bi trebali za sva potencijalna klizišta u Federaciji BiH dati svoju procjenu jer općina nema instituciju koja može reći da li je nešto klizište ili nije. To treba uraditi kanton jer to prevazilazi naše mogućnosti", dodao je.

Ovim problemom ranije se bavio Zavod za izgradnju KS.

O Trebeviću, Čengić je rekao da postoje dva stepena zaštite, jedan na nivou KS, a drugi na nivou RS.

"Na Trebeviću, to jeste dijelu koji se nalazi u FBiH, se ne smije ništa graditi što nije izgrađeno prije donošenja zakona 2012. godine. Oni objekti koji su bili tu se mogu renovirati, restaurirati ili izgraditi novi u identičnom obliku. Tu postoji problem jer, recimo, Općina Stari Grad nije tehnički prijem objektu Vidikovac kojeg je gradio Grad Sarajevo, a koji je napravljen van gabarita koji su bili prije. Sada je 10 puta veći nego što je nekada bio. Još uvijek za njega nije izdata upotrebna dozvola i tehnički prijem", rekao je Čengić.

Za situaciju u RS-u kaže da postoji drugačiji stepen zaštite.

"Tu imate problem da su dva regulaciona plana već urađena. Mi možemo komentarisati zasad samo ono vidljivo golim okom, tih nekoliko projekata koji su već izgrađeni. Ja sam gledao te regulacione planove, tu imate desetine objekata i stotine hiljada kvadrata da se izgradi na Trebeviću, i to je ogroman problem kojeg ne može riješiti Općina Stari Grad", kaže on.

Čengić je rekao da se Bistrički potok čisti, ali da je, prema njegovim riječima, problem i što građani koji tu žive bacaju otpad u ovaj potok, te da se to ne može očistiti i da će to ostati prijetnja za građane u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Na pitanje novinara Klix.ba o tome da li dobijaju upozorenja FUCZ, Čengić kaže da se ona redovno objavljuju na društvenim mrežama.

"Pratimo upozorenja Federalne uprave civilne zaštite i svaki put na društvenim mrežama dijelimo ta upozorenja, čak i sekretari mjesnih zajednica dijele ta upozorenja s građanima. Upozoravamo i kad je vjetar, ali nažalost često dobijamo komentare na Facebooku koji kažu da je 'smiješto što nas upozoravate na vjetar'. Niko te stvari ne shvata ozbiljno dok se ne desi neka elementarna nepogoda", rekao je Irfan Čengić.