Optužba za blokadu
403

Američka ambasada kritikovala SDA zbog Doma naroda: "Ovo je suprotno onome što tvrde da podržavaju"

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Američka ambasada u Bosni i Hercegovini izrazila je razočaranje zbog odluke Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, predvođenog Strankom demokratske akcije (SDA), da, kako oni navode, blokira rad ovog zakonodavnog tijela.

"Ovakvo ponašanje je u suprotnosti sa tvrdnjama SDA da podržava snažne i funkcionalne državne institucije BiH. Ono odražava destruktivno ponašanje drugih etnonacionalističkih stranaka, koje su SDA i njeni partneri u Klubu Bošnjaka u Domu naroda u prošlosti osudili", ističe se u saopćenju.

Iz ambasade naglašavaju da svi konstitutivni narodi u BiH imaju pravo koristiti zaštitne mehanizme predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom, poput veta na pitanje vitalnog nacionalnog interesa, ali to, kako navode, "nije ono što se desilo jučer."

Dodaju kako je umjesto toga, Klub Bošnjaka se jednostavno odbio pojaviti se na sjednici.

"Bosna i Hercegovina ima jedinstvenu priliku da napravi iskorak ka evropskim integracijama, što građani BiH žele i zaslužuju. To zahtijeva da izabrani zvaničnici iz svih konstitutivnih naroda rade svoj posao i daju svoj doprinos stvaranju bolje budućnosti za sve građane", poručuje se u saopćenju.

Klub Bošnjaka u Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čine pored SDA-ovih Šefika Džaferovića i Safeta Softića, Dženan Đonlagić (DF), Džemal Smajić (SBiH), te Kemal Ademović (NiP) koji je zamjenik Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda.

Uprkos pripadnosti različitim strankama Klub Bošnjaka je uvijek imao jedinstven stav kada je riječ o mogućem preglasavanju i pitanjima koja se tiču Ustava BiH.