Kontaktirali smo ministra
49

Katica: Dojave o postavljenim bombama stižu putem emaila, počinioci će dobiti najviše kazne

A. Ku.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Danima se nastava u Kantonu Sarajevo (KS) ne odvija po ustaljenom rasporedu zbog svakodnevnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama koje su se, srećom, ispostavile kao lažne.
Nakon što škola zaprimi poziv ili email u kojem se navodi da je u ustanovi postavljena eksplozivna naprava dužna je o tome obavijestiti policiju koja izvrši evakuaciju, a zatim izvrši kontradiverzioni pregled koji traje najmanje tri sata.

I ništa ne bi bilo sporno da se neko ne iživljava nad građanima Sarajeva, pa i policijom, svaki dan. Počiniteljima dodatnu hrabrost daje činjenica da još nisu otkriveni pa samim tim ni sankcionisani.

Građani se osjećaju nesigurno i izrevoltirano. Vijeće roditelja Kantona Sarajevo (KS) je pozvalo sve nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema.

Tim povodom smo kontaktirali ministra unutrašnjih poslova KS Admira Katicu.

Na početku razgovora smo pitali koliko je dojava o postavljenim eksplozivnim napravama zaprimljeno proteklih dana.

"U posljednjih 15 dana zaprimljen je veliki broj prijava o postavljenim bombama u školama u KS. Sve dojave bile su lažne i dostavljene putem emaila. O sadržajima tih poruka ne mogu govoriti jer se radi o operativnom djelovanju policije i istrage još traju", kaže nam Katica.

Ističe da Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, u saradnji sa partnerskim agencijama, preduzima sve neophodne mjere i radnje u cilju rješavanja ovih krivičnih djela koja su izvršena koristeći internet.

"Očigledno je da se trebamo boriti protiv ovog oblika kriminaliteta i ovakvih ponašanja na internetu koja su potencijal za vršenje krivičnih djela i u realnosti. U ovom konkretnom slučaju, lažnom prijavljivanju postavljenih bombi, provodi se jedna vrsta 'terora' nad građanima, nad djecom u Kantonu Sarajevo od jedne ili više osoba koje koriste neograničeni internet prostor da bi zadovoljili neke svoje ciljeve ili želje. Oni 'terorišu' građane Kantona Sarajevo, a mi ćemo učiniti sve da ih zaštitimo i otkrijemo počinioce za koje očekujemo da dobiju najviše zakonske kazne predviđene za ovo krivično djelo", poručio je Katica.

I danas je, o čemu smo već pisali, stiglo nekoliko dojava o postavljenim bombama u školama u Kantonu Sarajevo.