Poluteška kategorija
139

Beterbijev pobijedio Bivola i postao neprikosnoveni prvak: "On je bolji bokser, ali Allah je odabrao mene"

E. B.
Artur Beterbiev sa pojasom neprikosnovenog prvaka
Artur Beterbiev sa pojasom neprikosnovenog prvaka
Sinoć smo svjedočili bokserskom spektaklu u Kraljevskoj areni u Rijadu gdje je održan meč za titulu neprikosnovenog prvaka poluteške kategorije (do 80 kg) između Artura Beterbijeva i Dmitrija Bivola.

U duelu ruskih boksera pobjedu je većinskom odlukom sudija poslije 12 rundi odbio Beterbijev.

Čečen je na taj način objedinio sva četiri velika pojasa današnjice – WBA, WBC, IBF i WBO, a poslije borbe je poručio:

"Bilo je teško, Dmitri ima odlične vještine, možda i bolje od mene, ali danas je Allah odabrao mene", rekao je Beterbijev.

I zaista su sudije imale izuzetno težak zadatak. Iako je Beterbijev uputio skoro duplo više udaraca (1.023 - 582), samo ih je pet više pogodilo metu (218 - 213).

I dok je Beterbijev više zamahivao i neznatno više puta udario protivnika, Bivol je bio duplo uspješniji u razornim udarcima (48 -23).

Na kraju su sudije borbu bodovale 114-114, 115-113, 116-112 u korist Beterbijeva koji je na taj način upisao 21. pobjedu iz isto toliko borbi u karijeri, ali i prvu na odluku sudija.

Bivol, koji je doživio prvi poraz u 24 borbe, je čestitao Beterbievu na pobjedi i rekao da ne želi davati objašnjenja jer bi ona zvučala kao izgovori.

Do kraja godine Saudijci će organizovati još jedan bokserski spektakl, a radit će se o duelu Oleksandra Usika i Tysona Furyja.

U Rijadu će se 21. decembra njih dvojica boriti no, za razliku od prvog meča održanog u maju, ova borba neće biti za naslov neprikosnovenog prvaka svijeta.

U međuvremenu je IBF pojas završio kod Daniela Duboisa, te će se Usik i Fury boriti za titule federacija WBA, WBC i WBO u teškoj kategoriji.