KJKP Rad
120

Nijaz Salamović se sumnjiči da je fingirao radni staž i iskustvo, ignorisana upozorenja Ureda za borbu protiv korupcije

D. Be.
Tužilaštvo Kantona Sarajevo već duže vremena istražuje nezakonito imenovanje direktora KJKP Rad Nijaza Salamovića koji je na tu poziciju iz redova NiP-a. Pored njega privedeno je još sedam osoba.
On se sumnjiči da je fingirao radni staž i radno iskustvo na rukovodećim poslovima.

Salamović je prvo bio imenovan za izvršnog direktora KJKP Rad, a uprkos upozorenju Ureda za borbu protiv korupcije KS da postoje nepravilnosti, on je u februaru ove godine odlukom Nadzornog odbora imenovan za direktora preduzeća na mandat od četiri godine.

Njemu je na taj način omogućena nezakonita imovinska korist u iznosu većem od 120.000 KM u vidu mjesečnih plata obavljajući funkcije koje nije smio obavljati.

Prema nezvaničnim saznanjima, inspektori su posjetili i prostorije stranke NiP kako bi se uvjerili da li je Salamović obavljao određene stranačke funkcije što je u suprotnosti s odredbama funkcije direktora javnog preduzeća.

Ono što je do sada poznato jeste da je osam osoba privedeno, a pored Salamovića tu su i bivša direktorica Vera Arnautović, bivši predsjednik Nadzornog odbora KJKP Rad Reuf Sulejmanović i članica NO Lejla Dragnić i još četiri osobe.

Privođenjima je prethodila istraga Tužilaštva KS u saradnji s Upravom policije MUP-a KS i Uredom za borbu protiv korupcije KS.