Repetitio, repetitio
333

Schmidt je pokazao da ne poznaje ni BiH, niti njenu prošlost, a želi raditi na njenoj budućnosti

Piše: Semir Hambo
Christian Schmidt se slabo pripremio za BiH ili jednostavno želi da to tako izgleda (Foto: I. Š./Klix.ba)
Christian Schmidt se slabo pripremio za BiH ili jednostavno želi da to tako izgleda (Foto: I. Š./Klix.ba)
Izjava visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta u kojoj je u istu ravan stavio Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH i ratnog zločinca Ratka Mladića, govori o njegovoj površnosti kada je u pitanju rat 1990-ih.

Schmidt je govoreći o obrazovnom programu u entitetu Republika Srpska i o dugogodišnjem problemu u FBiH "dvije škole pod jednim krovom", ispalio paralelu kako je neprihvatljivo da se objavljuju i stavljaju slike Alije Izetbegovića i Ratka Mladića.

"Dajte, poklonite ovoj djeci mogućnost da uče i donose vlastite odluke. Smatram da trebamo imati konferenciju i raditi s akademicima o tome šta je historija i šta možemo ponuditi novim generacijama", istakao je Schmidt u kontekstu navedene teme.

Dakle, visoki predstavnik je došao u BiH, a uopće nije proučio zemlju u koju dolazi. Nije analizirao niti prostudirao sve njene specifičnosti, historiju, sličnosti i razlike. Jer da jeste i da poznaje detalje rata od 1992. do 1995. godine znao bi kakva je bila prvo pozicija, a zatim uloga i postratna ostavština Alije Izetbegovića.

Isto tako bi znao kakva je bila uloga u ratu i nakon rata zločinca Ratka Mladića. No, za Schmidta je to sve manje-više nebitno jer time ne želi da se bavi. Pa kako onda vjerovati visokom predstavniku da zna šta radi kada najavljuje da će se boriti za provođenje zakona koji zabranjuje negiranje genocida? Kako mu vjerovati kada tako olako generalizuje i najavljuje neki novi pristup udžbenicima historije i to u naredne dvije godine.

Izazov je kako u ovakvom ustrojstvu države, i još uvijek različitim pogledima na historiju, gdje se negira genocid i gdje se slave ratni zločinci i u udžbenicima ih se predstavlja kao pozitivne ličnosti, pronaći pravi pristup. Ali taj pristup ne može biti traženjem paralela tamo gdje ih nema. To je u najmanju ruku nepoštovanje.

A visoki predstavnik, ako je dobio mandat međunarodne zajednice, dobio ga je uz povjerenje da će raditi profesionalno uz poznavanje svih specifičnosti zemlje u koju je došao. Jer ako Schmidt ne poznaje korice knjige koju čita, kako će tek znati za detalje o kojima mora biti upućen.

Podsjetimo, Schmidt je u BiH kao visoki predstavnik stigao u augustu 2021. godine.