"Six Kings Slam"
275

Kraj neponovljive ere! Đoković savladao Nadala u posljednjem okršaju velikana

D. P.
Velikani posljednji put jedan protiv drugog (Foto: EPA-EFE)
(Foto: EPA-EFE)
Teniseri koji su obilježili višedecenijsku eru, Novak Đoković i Rafael Nadal, večeras su se sastali posljednji put u karijeri. Srbijanski teniser je na kraju slavio rezultatom 2:0, po setovima 6:3 i 7:6.

Jedno od najvećih rivalstava u historiji sporta došlo je kraju. Đoković i Nadal do večeras su se sastali 60 puta u karijeri, a srbijanski teniser je slavio u 31 duelu, za razliku od 29 pobjeda Španca.

Duel na Six Kings Slamu neće ući u zvaničnu statistiku jer se radi o egzibicionom turniru kojeg su Saudijci oformili i igra se za nagradni fond od šest miliona dolara, ali je svakako bio u fokusu pažnje jer se posljednji put sastaju Đoković i Nadal, dvojica tenisera koja su uz Rogera Federera stvorila "veliku trojku" bijelog sporta.

Nadal je ozvaničio da završava karijeru nastupom na Davis Cupu krajem novembra za reprezentaciju Španije, a to znači da mu je današnji duel protiv Đokovića i posljednji takav. U pitanju je bio duel za treće mjesto na Six Kings Slamu.

Potpuno očekivano, Đoković je bolje ušao u duel i već u prvom gemu napravio break. Oduzeo je servis protivniku na startu, a onda ga do kraja prvog seta udvostručio i s ubjedljivih 6:2 došao do osvajanja prvog dijela igre.

Drugi set donio je šmek nekih starih dana kada je Nadal pružao veliki otpor Đokoviću, a njih dvojica garantovali briljantnu zabavu na Grand Slam turnirima. Đoković je ponovo na startu seta došao do breaka, ali se ovoga puta Španac vratio ekspresno i poravnao na 1:1.

Uslijedila je velika borba u drugom setu, a obojica tenisera dobro su čuvala svoj servis.

Đoković je napravio break pri rezultatu 4:4 u drugom setu. Oduzeo je servis Nadalu bez izgubljenog poena, ali se Španac vraća i produžava ovaj duel. Drugi set je otišao u taj-brejk.

U taj-brejku bolje se snalazi Đoković koji je s konačnih 7:5 u svoju korist priveo duel velikana koji su ispisali historiju svjetskog tenisa.

U finalu turnira večeras se sastaju najbolja dvojica tenisera na svijetu u ovom trenutku i vjerovatno rivali za budućih desetak godina Jannik Sinner i Carlos Alcaraz. Oni će se boriti za nagradu od šest miliona dolara na egzibicionom turniru u Riyadhu.