Kralj Msvati III
19

Vučić nema vremena za Putina jer mu je stigao gost iz afričkog Eswatinija koji ima 11 žena

D. Be.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je uz najviše državne počasti dočekao kralja Esvatinija Msvatija III. Lider ove afričke države boravit će u Srbiji četiri dana.

Ispred Palate Srbija priređen je svečani doček za kralja Msvatija Trećeg, a nakon toga uslijedio je sastanak predsjednika Srbije i kralja, kao i razmjena šest memoranduma o međusobnoj suradnji u više područja, javlja televizija N1.

“Divna zemlja i divan narod. Slobodarski, koji je pokazao u ne lakim trenucima, podržavajući Povelju UN i pravne norme UN-a“, kazao je Vučić.

Esvatini je bila jedna od 19 država koje su bile protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

Interesantno, Esvatini je 2010. godine priznao nezavisnost Kosova, ali je 2023. bio među devet zemalja koje su tu odluku povukle.

Vučić kaže kako je jako ponosan što je u prilici da ugosti afričke lidere u Srbiji. Istovremeno, Vučiću je i dalje otvoren poziv za učešće na samitu BRICS-a u Rusiji, no na Putinov poziv još nikada nije odgovorio, a pitanje je da li će stići zbog obaveza sa kraljem Esvatinija.

Msvati je na čelu kraljevine koja se do 2018. zvala Svazi, od svoje 18. godine. I dok je ova mala afrička država, sa 1,2 miliona stanovnika, poznata po izuzetnom siromaštvu i najvećem broju zaraženih HIV-om po glavi stanovnika, kralj je čuven po svom luksuznom životu i mnogobrojnim ženama.

Ukupno se ženio 15 puta, dvije supruge su mu preminule, dvije su ga napustile, tako da sada ima 11 žena. Sa svima njima ima 39 djece i 13 unučadi.

Eswatini se smatra posljednjom apsolutističkom monarhijom u Africi. U toj zemlji je u protestima protiv kralja 2021. godine ubijeno 46 osoba, prema izvještaju HRW i gdje se novinari proglašavaju teroristima dok je političkim strankama zabranjeno učešće na izborima.