Većinu masnih mrlja s posuđa možete očistiti uz pomoć dva sastojka
Spoj sode bikarbone i sirćeta kreira natrij acetat, uobičajeni aditiv za čišćenje koji se pojavljuje u najskupljim proizvodima za čišćenje u domaćinstvima.
Blaga abrazivna priroda bikarbone može pomoći u uklanjanju svih posljednjih ostataka zaglavljene hrane. Za razliku od jakih hemikalija, ova metoda je mnogo bolja za vas, okolinu, ali i vaš bankovni račun.
Za teže mrlje, dodajte bijelo sirće u sodu bikarbonu i pustite da reakcija pomogne u razgradnji zagorene hrane na vašoj tavi ili šerpi.
Prvo, uklonite što je moguće više hrane i ostataka iz posude, tako da se hemikalije lakše pričvrste za zalijepljene mrlje. Zatim dodajte toliko bijelog sirćeta da prekrije dno posude sa najmanje 1 cm tečnosti. Pototm prokuhajte sirće u tavi i ostavite da se krčka nekoliko minuta.
Sklonite sirće sa vatre i dodajte jednu šolju bikarbone. Dobit ćete jaku reakciju, pa je najbolje da ovaj korak napravite u sudoperu kako ne biste isprskali šporet i radnu ploču.
Zatim stavite lonac ili tavu na jednu stranu dok se pjenušanje i mjehurići stišaju, što može potrajati i do pet minuta. Kada reakcija prestane, izlijte tečnost i obrišite prljavštinu - ne bi trebalo previše ribati, ali dodajte još bikarbone ako je potrebno.
Na kraju, dobro isperite kako biste uklonili sve tragove smjese.