Crveno vino također sadrži alkohol koji jača jetru :)
Lobiranje svega i svačega plaćeno parama proizođača i distributera, da se u ovom slučaju dejstvo alkohola na organizam pametno prešuti.
Kao i uticaj gomile šećera u medu.. Kaže nije štetno kašiku meda svako jutro jer to nije pretjerano puno šećera, a u medu ima zdravih tvari.
Ima zdravih trvari ali tek u tragovima. Ostatak je šećer i malo vode. Kao i vino, yebo dejstvo alkohola na jetru i šećera na pankreas.
@sezam.susam da i ne... zavisi kakav med konzumiras, da li kupujes u trznom centru ili od seljaka koji sam proizvodi (i tu treba paziti, ne radi ni oni svi dobar med). Zavisi koliko vina pijes, flasu ili casu. Zavisi koliko i kakvu cokoladu jedes, malo ili pet komada, sa +50% kakaa ili one punjene s svim i svacim. Znaci ne valja nista previse konzumirati i treba obratiti paznju na sastojke i kvalitetu proizvoda.
@sezam.susam ima cakica s medom, nesto s okretanjem tegle, kako mozes vidjeti da li je med dobar ili je pun secera. Moj suprug to uvijek radi, uvijek okrece tegle, ja ne posjedujem te talente, meni svaki med isto izgleda. Dobro on je i taj koji je veliki ljubitelj meda. Gdje god idemo, obvezno na putu stajemo da okrenemo koju teglu 😂🤣
@Moreno83, tvoj suprug traži tragove kristalizacije šećera u medu po čemu se može razlikovati pravi med od industrijskog. Nerafinirani med od seljaka koji sam proizvodi hoće kristalizirati, dok u tzv industrijskom šećer ne kristalizira.
I najprirodniji med koji postoji je bukvalno prenatrpan šećerom (65-70% šećera). Isto kao i tzv. industrijski med koji je od prirodnog, ali su mu dodani agensi za sprječavanje kristalizacije. Kad šećer kristalizira, med postane vrlo gust.
1.)
@Moreno83, što se tiče količine, takozvani starački dijabetes (tip 2 kod starijih osoba) se pojavljuje upravo zbog "izmorenosti" gušterače u kojoj je najmanje polovina beta ćelija (proizvode insulin) bespovratno uništena umjerenim, ali stalnim konzumiranjem šećera tokom proteklih decenija života.
2.)
@Moreno83, nije svačiji pankreas isti, neki pankreasi reaguju burno i time brže stradavaju. Za dijabetes se ne mora prežderavati čokoladama, baklavama , hurmašicama i bonbonama. Za dobiti dijabetes dovoljno ga je unositi pomalo, ali stalno, redovno; 10% BiH populacije: https://www.klix.ba/clanak/161114054
@Moreno83, ako je redovna, na naplatu dođe i jutarnja kašika meda kad-tad. Onih 10% iz članka na linku su oni koji su dijagnosticirani. Problem je što dijabetes u oko prvih 10 godina nema osjetnih i vidljivih simptoma. Kad se jednom pojave, onda je suviše kasno za sve. Zato je broj oboljelih znatno veći, puno ljudi i ne zna da ga imaju. A mnogo tih slučajeva krene od onog: neće mene jer pazim, pomalo meda i čokolade, jednu hurmašicu, čašu cijeđenog soka, itd. Pankreas sve to pamti.