Nisu krivi roditelji
0

Da li je vaše dijete izbirljivo u jelu? Istraživanje otkrilo uzrok ovog stanja

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Pokušaj da ubijedite svoje dijete da jede određenu hranu može biti veoma teško. Suze i napade bijesa, mnogim roditeljima je veoma poznato.

Međutim, oni koji ne navedu svoje dijete u iskušenje da pojede brokulu mogu se utješiti, jer je istraživanje pokazalo da je izbirljiva ishrana u velikoj mjeri povezana s genima, a ne okolinom.

Nova studija koju su vodili istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu, Kraljevskog koledža u Londonu i Univerziteta u Leedsu otkrila je da je izbirljivost djece u velikoj mjeri genetska osobina.

Istraživanje je uključilo više od 2.000 parova identičnih i neidentičnih blizanaca rođenih 2007. godine sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu. Roditelji su odgovarali na pitanja o ponašanju svoje djece u ishrani u dobi od 16 mjeseci do 13 godina.

Većina jednojajčanih blizanaca dijeli 100% svog genetskog materijala, dok neidentični blizanci nemaju, što je značilo da bi istraživači mogli uporediti genetske i okolišne utjecaje na izbirljivost hrane u obje grupe i izvući zaključke iz toga.

Otkrili su da su neidentični parovi blizanaca mnogo manje slični kada je u pitanju izbirljiva ishrana od identičnih blizanaca. To ukazuje da genetika ima veliki utjecaj na to koliko je dijete nevoljno da proba novu hranu.

Istraživanje je također otkrilo da izbirljivost u hrani dostiže vrhunac kada dijete ima sedam godina, često lagano opada kako uđe u adolescenciju.

"Izbirljiva ishrana često uzrokuje veliki stres za djecu i njihove porodice. Naše istraživanje pokazuje da se razlike između dječje izbirljive ishrane u velikoj mjeri mogu pripisati genetskim faktorima, koji će, nadamo se, pomoći da se ublaži dio krivice usmjeren na roditelje", rekao je Moritz Herle, istraživač na King's College London i jedan od vodećih autora studije.

Istraživačica Zeynep Nasse se nada da bi ovo otkriće moglo pomoći ublažavanju roditeljske krivice.

Studija je otkrila da faktori okoline mogu, međutim, uticati na izbirljivost djeteta u hrani dok su mali. To bi moglo značiti da, ako je dijete izbirljivo u ovoj dobi, rane intervencije koje će mu pomoći da nauči da jede širi raspon hrane mogu smanjiti njegovu izbirljivost u budućnosti.

Abigail Pickard, istraživačica razvojne dječje psihologije na Univerzitetu Aston, koja nije bila uključena u istraživanje, rekla je za CNN da je izbirljiva ishrana "prilično uobičajena" kod djece.

Jedno od njenih nedavnih studija otkrilo je da je otprilike 16 posto britanske djece u dobi između tri i pet godina pokazalo izbirljivo ponašanje u ishrani, pri čemu su ulogu igrali faktori kao što su dob, roditeljska praksa hranjenja i kultura.

"Roditelji bi trebali pokušati da održe opuštenu atmosferu oko obroka i izbjegavaju pretvaranje hrane u borbu za moć", predložio je Pickard, dodajući da bi roditelji trebali modelirati zdrave prehrambene navike i izbjegavati nuđenje djeci hranu kao nagradu za hranu koja im se ne sviđa, jer bi to moglo stvoriti negativna asocijacija.