Preventivne mjere
20

Kako održavati idealnu sobnu temperaturu za zdravlje novorođenčeta

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Održavanje odgovarajuće temperature u sobi gdje boravi novorođenče od velikog je značaja za njegovo zdravlje. Mnogi stručnjaci preporučuju održavanje temperature između 18 i 22 stepena Celzijusa.
Ovaj raspon pomaže u smanjenju rizika od pregrijavanja. Važno je pratiti temperaturu sobe kako biste izbjegli zdravstvene komplikacije kod bebe. Iako mnoge spavaće sobe nemaju termostate u kući, pravilo kojeg se možete držati jeste da je temperatura ugodna ako se vi obučeni lagano.

Budite oprezni na znakove pregrijavanja kod vaše bebe. Ako primijetite znojenje, vlažnu kosu, rumene obraze, toplinski osip ili nemiran san, to može značiti da je možda vašoj bebi pretoplo. U takvim slučajevima je najbolje smanjiti slojeve odjeće.

Za miran san, novorođenčetu je dovoljna pelena, body i lagana pidžama. U ljetnim mjesecima, beba može spavati i bez pidžame. Izbjegavajte stavljati kapicu za spavanje, osim u slučajevima kada je to potrebno, kao npr. nakon pranja kose.

Jednostavno pravilo je da se u krevetiću ne bi trebali nalaziti predmeti poput jastuka, plišanih igračaka ili deka, barem do prve godine života. Ako koristite deku, neka bude lagana i prozračna. Ovi koraci pomažu u sprječavanju pregrijavanja i stvaranju sigurnijeg okruženja za spavanje.

Odabir pravog načina grijanja također može pomoći u održavanju idealne temperature. Održavanjem temperature u preporučenom rasponu i pažljivim odabirom odjeće i opreme, možete stvoriti ugodno i sigurno okruženje za vaše dijete.