Savjeti za roditelje
36

Kako zaštititi vaše dijete od učestalih infekcija uha

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Postoji mnogo načina da se smanji rizik od infekcija uha, bez obzira na to da li je vaše dijete već imalo problema s tim.

Upale uha su čest problem kod beba i male djece, a mogu izazvati nelagodu, bol i iritaciju. Duhanski dim je jedan od glavnih uzroka infekcija uha.

Također, jedan od najvažnijih savjeta je hraniti bebu u uspravnom položaju. Držite je tako da joj glava bude viša od ostatka tijela dok je hranite. Ovaj položaj pomaže u sprječavanju nakupljanja tekućine u ušima, što može dovesti do infekcija.

Korištenje dude

Bebe starije od šest mjeseci koje koriste dude mogu imati veći rizik od upala uha. Ako je vaše dijete sklono ovim infekcijama, razmislite o odvikavanju. Ipak, posavjetujte se s pedijatrom o najboljem vremenu za to, jer dude mogu smanjiti rizik od SIDS-a (sindrom iznenadne dojenačke smrti).

Izbjegavanje duhanskog dima

Duhanski dim je jedan od glavnih uzroka infekcija uha. Djeca koja žive s pušačima imaju značajno veći rizik od upala. Ako želite zaštititi svoje dijete, izbjegavajte pušenje u njegovoj blizini i osigurajte da se ne izlaže zadimljenim prostorima.

Redovno pranje ruku

Iako infekcije uha same po sebi nisu zarazne, respiratorne infekcije koje mogu dovesti do njih jesu. Stoga je važno redovno prati ruke djeteta kako bi se smanjila mogućnost prijenosa virusa i bakterija.

Korištenje antibitotika

Možete ublažiti bol koristeći atibiotike. Samo pazite da je doza ispravna. Ako je vaše dijete mlađe od tri mjeseca, pitajte ljekara prije nego što mu date bilo kakav lijek.

Povećanje unosa tekućine

Potaknite dijete da pije više tekućine. Gutanje može pomoći u drenaži srednjeg uha i ublažiti pritisak. Ako imate dojenče, češće ga dojite ili dajte mu bočicu, dok stariju djecu potaknite da piju vodu tokom dana.

Tople obloge

Kada dijete osjeća bol, možete mu pomoći stavljanjem toplih obloga na uho. Ovaj jednostavan postupak može donijeti olakšanje i umiriti nelagodu.