Isprobajte ih
32

Korisni savjeti koji će vam pomoći da ublažite simptome prehlade kod djece

A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Prehlada može biti uobičajena, ali nije je uvijek lako liječiti. Evo kako pomoći vašem djetetu da se osjeća bolje.

Simptomi prehlade kod djece isti su kao i kod odraslih osoba, a to su uglavnom začepljen nos ili pojačano curenje sekreta iz nosa, kihanje, suzne oči i nerijetko blaga groznica. Kašalj često prati prehladu, jer se stvara dosta sluzi koja iritira grlo.

Ako vam se čini da vaše dijete nikada ne prestaje šmrcati i kašljati, niste sami. Mnoga zdrava djeca dobiju između osam i 10 prehlada ili druge virusne infekcije u prve dvije godine života, a njihovi simptomi mogu trajati do 10 dana ili duže.

Uobičajeni simptomi prehlade su obično blaže, javljaju se postepeno i mogu uključivati ​​nisku temperaturu, dok je gripa praćena naglim simptomima i iznenadnim skokom temperature.

Iako nema lijeka za običnu prehladu, svom djetetu možete namaziti melem oko nosa kako biste spriječili pucanje, ovlaživačem s hladnom maglom koji će ublažiti začepljenost i dati mu puno tekućine, uključujući vodu.

Topla tečnost poput tople vode s limunom (možete dodati med ako je vaše dijete starije od godinu dana) nudi hidrataciju i smiruje upalu grla, plus može ublažiti oticanje gornjih disajnih puteva. Topli napici, voda, mlijeko ili dobro razblažen voćni sok mogu biti odlični za prehladu.

Slane kapi za nos također mogu pomoći u otpuštanju sluzi koja mu može začepiti nozdrve. Ukoliko imate nešto starije dijete, možete mu pomoći da očisti svoju nosnu šupljinu pokazujući mu kako da začepi jednu nosnicu u isto vrijeme dok uklanja sadržaj iz druge.

Većina groznica ne zahtijeva ni lijekove, jer su one jednostavno način da se tijelo bori protiv infekcije, iako svoje dijete možete rashladiti oblogom na čelu i oblačenjem u laganu odjeću.

Prirodno je da želite da zaštitite svoje dijete od prehlade, a najbolji način da pomognete jeste da redovno perete ruke svom djetetu. Također, pametno je kloniti se bilo koga prehlađenog i izbjegavati dijeljenje šoljica, pribora i peškira.