Izazovi roditelja
32

Kreativne metode: Kako uspješno odviknuti dijete od cucle

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Odvikavanje od cucle je važan korak u razvoju svakog djeteta, a općenito se preporučuje da se cucla prestane koristiti u dobi od dvije do četiri godine.

Odabir pravog trenutka za prestanak korištenja cucle može biti izazovan, jer svako dijete ima svoje jedinstvene potrebe. U razdoblju između šest mjeseci i tri godine, djeca prolaze kroz značajne razvojne promjene.

Preporučuje se da se odvikavanje započne kada dijete postane sigurnije u svom kretanju i kada počne pokazivati interes za okolne predmete. U ovom trenutku, djetetu će biti lakše zaboraviti na cucle dok se igra i istražuje.

Postoji nekoliko pristupa koji mogu pomoći u procesu odvikavanja. Prvo, pokušajte omogućiti djetetu da koristi cucle samo u određenim trenucima, poput uspavljivanja ili dnevnog sna. Na taj način, kada se dijete igra, cucla neće biti na dohvat ruke.

Drugi savjet je da cucla ne ostavljate na vidljivom mjestu. Ako dijete ne vidi cuclu, manja je vjerovatnost da će tražiti da je koristi.

Ukoliko dijete i dalje ne želi prihvatiti ideju odvikavanja, možete primijeniti maštovite strategije. Na primjer, možete reći djetetu da je cucla dobila crvene tačkice i da je sada bolesna te da je treba odvesti doktoru.

Isprobajte različite metode i pronađite koja vašem djetetu najviše odgovara.