Određena hrana je veća alergijska prijetnja za djecu od orašastih plodova
Nažalost, ovo je osnova prehrane već desetljećima i moglo bi biti teže za iskorjenjivanje sa svih mjesta na koja djeca odlaze.
WebMD je saopćio da je anafilaksija izazvana hranom (alergijske reakcije) dovela do povećanja broja hospitalizacija kod djece između 2006. i 2012. godine za 25 posto, prema analizi podataka pedijatrijske bolnice, obavljenoj 2019. Iako su godinama kikiriki i neki orašasti plodovi krivci za alergijske reakcije, kravlje mlijeko je sada najčešći uzročnik alergija na hranu kod djece mlađe od pet godina, prema izvještaju WebMD, piše Eat This.
Zapanjujući je podatak da kravlje mlijeko čini otprilike polovinu svih alergija na hranu kod djece mlađe od jedne godine.
Carla Davis, direktorica programa za alergije na hranu u Teksaškoj dječjoj bolnici u Houstonu rekla je: "Alergija na kravlje mlijeko najneugodnija je od alergija na hranu. Mnogi ljudi nisu svjesni da može izazvati tako ozbiljnu anafilaksiju. Ljudi ne razmišljaju o tome koliko je toga u našoj hrani."
Izvještaj objašnjava da je kravlje mlijeko omiljeno piće za djecu zbog kalcija, vitamina i drugih hranjivih sastojaka, poput proteina. Međutim, neke od tih proteina tijelo prepoznaje kao strane i napada ih, što dovodi do pojave alergijske reakcije. Neki stručnjaci kažu da je zbog toga toliko važno educirati javnost o opasnostima mliječnih proizvoda danas.
Ako postoje dobre vijesti, to je da kako djeca odrastaju, izvještaji sugeriraju da neki prevaziđu alergiju na kravlje mlijeko.