Potvrdilo istraživanje
24

Određena ishrana trudnica može dovesti bebe u rizik od dijabetesa i srčanih bolesti

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Australsko istraživanje upozorilo je trudnice na tipičnu naviku u ishrani koja može uzrokovati "fetalno oštećenje" bebe prije njenog rođenja.

Spomenite trudnoću i hranu u istom dahu, a uobičajena fraza 'jesti za dvoje' će vam vjerovatno pasti na pamet. Međutim, nova revolucionarna studija ukazuje da bi ovo moglo biti zabrinjavajuće preveliko pojednostavljenje.

Naučnici su sada upozorili da trudnice koje su klinički gojazne ili konzumiraju previše masti ili šećera mogu svoju bebu izložiti većem riziku od srčanih bolesti i dijabetesa kasnije u životu.

"Rođeni ste sa svim srčanim ćelijama koje ćete ikada imati", rekla je kandidatkinja za doktorske studije Melani Bertosa, koja je vodila studiju Univerziteta Južne Australije.

Srce ne proizvodi dovoljno novih ćelija srčanog mišića nakon rođenja da popravi bilo kakvu štetu, tako da promjene koje negativno utječu na ove stanice prije rođenja mogu trajati cijeli život.

"Ove trajne promjene mogu uzrokovati daljnji pad zdravlja srca kada djeca dođu u adolescenciju i odraslu dob kada srce počne stariti", dodaje.

Kao dio studije, grupi žena nasumično je dodijeljena ili kontrolna dijeta ili dijeta s visokim sadržajem masti i energije devet mjeseci prije začeća bebe. Nakon što su začeli, naučnici su čekali 184 dana da se fetusi razviju.

Oni su rođeni carskim rezom pod anestezijom i 'humano' ubijeni prije nego što im je prikupljeno srčano tkivo. Šokantno, rezultati su pokazali da dijeta bogata mastima i visokom energijom mijenja hormone štitne žlijezde fetusa, a stručnjaci su primijetili da to može povećati rizik od kardiometaboličkih poremećaja u kasnijem životu kod potomaka rođenih u ovoj trudnoći.

Ovo uključuje hipertenziju, dijabetes, gojaznost i zatajenje srca, pri čemu se potonje odnosi na vrstu srčane bolesti. Britanska fondacija za srce tvrdi da je koronarna bolest srca okidač za otprilike svaki šesti smrtni slučaj u svijetu.

Otkrili smo da majčina ishrana bogata mastima i visokom energijom smanjuje koncentraciju aktivnog hormona štitnjače T3, koji djeluje kao prekidač u kasnoj trudnoći, govoreći fetalnom srcu da se počne pripremati za život nakon rođenja. Bez ovog signala, fetalni srce se razvija drugačije.

Važno je da su zabrinjavajući problemi identificirani kod novorođenčadi koja su imala normalnu porođajnu težinu, što je navelo istraživače da preporuče da se sve bebe podvrgnu zdravlju srca.

Viša autorica, profesorica fiziologije Janna Morrison, objasnila je: "Kardiometabolički zdravstveni skrining treba obaviti na svim bebama rođenim u ovoj vrsti trudnoća, a ne samo na onima rođenim premalenim ili prevelikim, s ciljem da se ranije otkriju rizici od srčanih bolesti".