Savjeti za roditelje
0

Zašto štapići za čišćenje ušiju mogu biti opasni za vaše dijete: Sve što trebate znati

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Iako su štapići za čišćenje ušiju s vatom popularni, njihova upotreba nije preporučljiva, posebno kada je u pitanju čišćenje ušiju kod djece.

Uši prirodno proizvode optimalnu količinu voska koja ima svoju svrhu, a to je da štiti i čisti ušni kanal. U većini slučajeva, vaše uši, kao i uši vašeg djeteta, same pomažu regulišu višak voska i ne zahtijevaju dodatno čišćenje.

Međutim, kod nekih ljudi, uključujući i djecu, može doći do prekomjernog nakupljanja ušnog voska, što može uzrokovati blokadu ušnog kanala.

Simptomi kao što su smetnje u sluhu, zvonjenje, osjećaj punoće, bol, svrbež ili čak neugodan miris, mogu se javiti uslijed tog zagušenja. U takvim slučajevima, uvijek se preporučuje posjeta pedijatru, koji može sigurno i efikasno ukloniti višak voska.

Upotreba štapića za čišćenje ušiju kod djeteta može dovesti do ozbiljnih problema. Umjesto da pomognu, štapići mogu gurnuti vosak dublje u kanal, čime se povećava rizik od oštećenja ušnog kanala i bubnjića, što može rezultirati bolom, krvarenjem ili čak gubitkom sluha.

Ako primijetite da vosak vašeg djeteta izlazi iz ušnog kanala, postoje sigurniji načini za njegovo uklanjanje. Na primjer, možete koristiti vlažnu krpu za nježno brisanje vanjske strane uha.

Također, nakon kupanja, možete naučiti dijete da nagne glavu s jedne strane na drugu kako bi ispraznilo vodu i eventualni vosak.

Za djecu koja su imala problema s nakupljanjem voska u prošlosti, postoje proizvodi za omekšavanje voska koji su dostupni u trgovinama i mogu pomoći vašem djetetu.

Međutim, svijeće za uši, koje se koriste za "usisavanje" voska, nisu sigurne zbog visokog rizika od opekotina i oštećenja uha.

U slučaju ozbiljnijih simptoma ili nejasnoća, uvijek se obratite pedijatru. Kroz pravilnu njegu i pažnju, možete osigurati zdravlje ušiju vašeg djeteta bez opasnosti od oštećenja ili infekcija.