Put do potomstva
1.5k

Emotivna priča Nine Gilje o vantjelesnoj oplodnji u klinici Bona Dea nakon pet neuspjelih pokušaja

Dž. L.
Porodica Gilja s doktorom Ali Mesutom
Koliko vantjelesna oplodnja može biti stresna, najbolje znaju parovi koji su prošli kroz ovaj proces. Ali, krajnji ishod uz strpljenje i prave stručnjake nema cijenu. Emotivna priča porodice Gilja otkriva put do potomstva kroz IVF postupak (in vitro fertilizacija) u klinici Bona Dea IVF and Women Health.
Prije posjete klinici Bona Dea, Nina Gilja i njen suprug su imali pet pokušaja vantjelesne oplodnje koje su radili u Hrvatskoj i Pragu.

"U Hrvatskoj sam ostala trudna iz prvog pokušaja IVF-a, ali se trudnoća završila u desetoj sedmici prestankom kucanja srca. Nakon toga uradili smo sve potrebne pretrage i odlučili smo se otići u Prag jer tamo postoje klinike koje rade predimplatacijsko ispitivanje embrija da bi 100 posto bili sigurni da se zdravi embriji vraćaju. Za Prag smo se odlučili jer nijedna klinika na ovim prostorila nije radila tu vrstu ispitivanja. Nažalost, sva tri pokušaja bila su neuspješna", ispričala nam je Gilja.

Vanmaterična trudnoća

Ona je prije postupka vantjelesne oplodnje u Pragu zatrudnjela prirodnim putem, ali sve se završilo vanmateričnom trudnoćom te su se ljekari borili da spase njen život.

"Shrvani i puni bola gubili smo nadu jer smo mislili da nećemo nigdje uspjeti ako nismo u Pragu. Moja želja za djetetom bila je borba za život. Sjetila sam se jedne doktorice koja mi je rekla 'ako nešto želiš, ne smiješ posustajati kad ti bude najteže'. A kako dalje? Odakle snaga? Ovo mogu razumjeti samo osobe koje se bore za majčinstvo i koje sa strahom čekaju deseti dan da vide hoće li im beta biti pozitivna ili negativna. Mogu slobodno reći da me je čekanje bete svaki put nakon postupka koštalo toliko stresa da sam više poželjela da čekam na osuđeničkoj klupi za smrt. Niko nema tu riječ utjehe koja bi pomogla, ohrabrila te, digla da kreneš dalje kada beta bude negativna… Inače sam jako uporna i pomalo tvrdoglava jer želja u meni raste svaku sekundu, minutu, sat, dan…", povjerila nam se Nina.

U borbi za ostvarenjem majčinstva Gilja nam govori kako su joj mnogo pomogle društvene mreže gdje je mogla čuti slična iskustva drugih žena. Tako je istražujući Facebook grupu "Neplodost" čula za doktora Alija Mesuta iz klinike Bona Dea, jednog od najuspješnijih doktora iz oblasti vantjelesne oplodnje, a za kojeg su mnoge žene imale samo riječi hvale.

Nema odustajanja

"Znala sam da želim upoznati tog čovjeka. Odmah sam uzela telefon i zakazala konsultacije. Suprugu sam rekla da se idemo upoznati sa jednim doktorom u Sarajevu na što mi je on meni rekao: 'Ti ne odustaješ". Odgovorila sam mu: 'Nikad!'. Upoznavanje s doktorom je bila sudbina. On je nas upoznao s našim djetetom. Iako sam imala jedan posto osjećaja za neki uspjeh, željela sam se upustiti u postupak. I tako je naše srce danas kraj nas", ispričala nam je Nina, danas sretna majka zdravog dječaka.

Nakon razgovora s doktorom Mesutom koji je, ističe Nina, prije svega bio čovjek, a tek onda doktor, ona se upustila u još jedan proces vantjelesne oplodnje.

Gilja je tokom procesa svako drugo jutro iz Mostara dolazila u Sarajevo, a potom se vraćala u Mostar na posao.

"Ovim putem želim se zahvaliti mom direktoru kozmetike Afrodita, gospodinu Nenadu Milasu koji je imao toliko razumijevanja za mene, za nas, za moje izostajanje s posla. Hvala još jednom", kazala je Nina.

Tajno, bez otkrivanja drugim ljudima o njihovom novom pokušaju, Nina i njen suprug pristupili su IVF postupku koji je, govori nam, bio vrlo lagan, bezbolan i jednostavan.

"Usluga na klinici bila je vrhunska. Doktori, sestre i svi zajedno su zaista jedan veliki i složni tim koji se suosjeća s parovima. Hvala cijelom osoblju na divnom osjećaju i usluzi. Nakon deset dana moja beta je bila pozitivna, a nakon dva dana pravilno se duplala. Strepila sam svaki dan čekajući tu desetu sedmicu i otkucaje srca. I srce je zakucalo. Nisam mogla vjerovati, ostala sam šokirana, sretna ali uplašena. Samo sam rekla Bože pomozi", prisjetila se Gilja.

Strah u trudnoći

Nina priznaje da je strah pratio i tokom trudnoće. Prva četiri mjeseca nikome nisu otkrivali da očekuju bebu, a kada su njihovi najbliži saznali, bio je to velik šok i veselje u porodici.

"Kada imate iza sebe gorku prošlost i dva gubitka djeteta, nije bilo lako iščekivati ultrazvuk svaki mjesec, iako sam ja sedmično išla na ultrazvuk da provjerim kuca li srce. Strah je bio u meni do samog poroda. Znate kako kažu da trudnice trebaju spavati na lijevoj strani. Ja sam to bukvalno shvatila i svih osam mjeseci sam spavala na lijevoj stranı dok mi doktorica koja je vodila moju trudnoću u Mostaru, Ivana Čuljak-Blagojević, nije rekla da se mogu okrenuti i na desnu stranu", priča nam Nina kroz smijeh te nastavlja: "Hvala mojoj doktorici na neizmjernom strpljenju jer nije lako voditi trudnoću ostvarenu IVF postupkom".

Nina je posjećivala doktora Mesuta do 34. sedmice trudnoće. Prča nam kako je prilikom posljednjeg susreta izgrlio i poželio joj sretan porođaj rekavši "da što prije dovede bebu na upoznavanje".

"Pred sami porođaj više me nije bilo strah ničega. Samo sam željela zagrliti svoje dijete, vidjeti ga, upoznati, dodirnuti i poljubiti. Porod se odvio carskim rezom pod epiduralnom anestezijom jer sam ga željela odmah vidjeti. Osjećaj je neopisiv i snaga ogromna, tolika da sam rekla da nam niko ne treba pomagati oko djeteta jer sam željela sve sama. Tako je i bilo. Roditi djete za mene, kao i svaku majku, je najljepši osjećaj i događaj u životu. Hvala dragom Bogu na daru i našem najboljem doktoru Aliju na pomoći", istakla je Nina.

Parovima koji se bore s problemom neplodnosti, razmišljaju o vantjelesnoj oplodnji, ali još uvijek nisu donijeli odluku, Nina preporučuje da ne bježe od konsultacija s doktorima, pretraga i postupaka.

"Kod nas je još uvijek tabu tema vantjelesna oplodnja. Mnogi je nazivaju umjetnom i za takve ljude kažem da su nepismeni u današnje vrijeme. Mi koji se borimo za majčinstvo uz pomoć IVF-a, borimo se na sasvim prirodan način. Iskreno, nije lako proći niz postupaka jer je svaki postupak veliko psihičko iscrpljenje i stres. Sve to utječe na vaš kompletni zdravstveni život, ali vjerujte mi kada dođete do cilja to vam ostane negdje u pozadini zakopano, ali nikad zaboravljeno. Svim partnerima poručujem da ne gube vrijeme i krenu u postupke što prije, a svim muškarcima poručujem da uvijek budu uz svoje bolje partnerice jer žena prolazi najteže psihičke trenutke. Hvala mojoj prekrasnoj porodici, svim prijateljima na razumijevanju i mom divnom suprugu koji me najviše razumio i dao mi najveću podršku u borbi za majčinstvo kada mi je rekao: 'Volim te i bez djece, a ona će doći ako nam ih dragi Bog podari. I danas plačem kada se sjetim te rečenice", emotivno nam je kraju kazala Gilja.

Podsjetimo, iako BiH nema usklađene odredbe o sufinansiranju pokušaja vantjelesne oplodnje, brojni kantoni i općine izdvajaju sredstva za IVF postupke. Stoga, prije nego se odlučite na ovaj korak, informišite se o mogućnostima sufinansiranja u vašoj zajednici.