![(Foto: Shutterstock)](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_240527012.jpg?v=1)
Zdravstveni trener Steve Bennett rekao je da iako su orašasti plodovi i sjemenke odlična hrana s vlaknima, vruća čokolada može pomoći osobama koji vole slatko.
Vlakna se sporo probavljaju zbog čega se duže osjećate siti i mogu zaustaviti želju za grickalicama, što je često pokretač debljanja.
Steve, autor knjige "Fiber First", rekao je: "Ako imate više vlakana u ishrani, manje jedete i duže ćete se osjećati sitima. Kakao prah, koji bi trebao biti glavni sastojak vruće čokolade, bogat je vlaknima".
Problem s kupljenim verzijama tople čokolade je što imaju previše šećera i emulgatora.
"Međutim, možete imati jednostavnu zdravu verziju koja je jednako dobrog okusa koju ćete napraviti sami kod kuće. Njegov recept je 200 ml toplog mlijeka, dvije pune supene kašike običnog kakao praha i dvije kašičice zaslađivača stevije", navodi.