Stručnjaci inače jabučni ocat preporučuju kao pomoć pri mršavljenju, a neke su studije pokazale da smanjuje i visceralnu masnoću.
Uz to, brojna su istraživanja pokazala da može povećati osjećaj sitosti, što vodi do toga da osoba se jede manje kalorija i sagorijeva više sala na trbuhu.
Prema jednom istraživačkom radu, uzimanje jabučnog octa uz obrok bogat ugljikohidratima dovodi do pojačanog osjećaja sitosti, zbog čega su učesnici tokom ostatka dana pojeli 200-275 kalorija manje nego kad ga nisu pili.
Nadalje, studija na 175 pretilih osoba pokazala je da je dnevna konzumacija jabučnog octa dovela do smanjenja masnoće na trbuhu i gubitka težine.
Koliko jabučnog octa treba piti?
Oni koji su u studiji dnevno pili jednu kašiku octa u tri su mjeseca izgubili 1,2 kg, a oni koji su uzimali dvije žlice izgubili su 1,7 kg.
Naime, kiselina koja se nalazi u jabučnom octu povećava enzim AMPK, za koji naučnici tvrde da povećava sagorijevanje masti i smanjuje proizvodnju masti i šećera.
Iako se kašika do dvije jabučnog octa dnevno smatra sigurnim za većinu ljudi i može dovesti pomoći u gubitku masnoće, trebali biste ga razrijediti vodom jer nerazrijeđeni ocat može nagrizati caklinu na zubima.