Bh. voditelj
363

Adi Bebanić: Kuhanje je u početku bilo nužno zlo, a onda se pretvorilo u ogromnu ljubav

I. B.
Adi Bebanić (Foto: Instagram)
Adi Bebanić (Foto: Instagram)
Bh. televizijski voditelj Adi Bebanić pored svoje prve ljubavi - novinarstva, ima i još jednu, a to je ljubav prema kuhanju. Za Klix.ba otkrio je kako su počeli njegovi kulinarski koraci, ali i ima li namjeru ovaj hobi pretvoriti u nešto više.

Adi spominje kako je sve počelo u trenutku kada je bio primoran da nauči kuhati.

"U jednom momentu u životu sve se okrenulo, moja kuća je ostala bez glave porodice. Niko nije imao volju za kuhanjem, a nemoguće je bilo svaki dan jesti hrenovke i paštete. Tu sam počeo sa svojim prvim kulinarskim koracima. U početku je to bilo nužno zlo, a vrlo brzo se uvuklo pod kožu i postalo ispušni ventil, dio svakodnevice i ogromna ljubav", ispričao je Adi za naš portal.

Uzor je pronašao, kako kaže, kod svojih nena, Munevere i Amire.

"Jedna od njih je bila kuharica, imala je svoju kafanu u kojoj je pet decenija služila čuvenu hercegovačku mućkalicu. Druga je bila žena sa sela, odlično je poznavala tradicionalnu kuhinju. Nažalost, otišla je sa ovog svijeta posljednjeg ljeta", priča Adi i dodaje kako mu je u amanet ostavila recepte koje je godinama pamtio, pisao i izučavao.

"Od jedne sam naučio kako postupati sa tijestom, a od druge da je suština svakog tradicionalnog jela u crvenom luku. Sve sa lukom ima više smisla. Svaki put kad odem u Mostar kući, posmatram nenu Muneveru kako s ljubavlju sprema hranu", dodaje Adi.

Kada je prvi put nešto skuhao imao je svega pet godina, a u nastavku je objasnio kako je to izgledalo.

"Uzeo sam sve što je bilo u kući, ulje, brašno, začine, vodu, mlijeko.. pomiješao u neki lonac i ubacio u šporet na drva. Sreća – mama je na vrijeme uočila i spriječila katastrofu. Već tad dalo se uvidjeti da ću uživati u kuhinji", priča.

Kasnije, prvo jelo koje je napravio bila je pizza.

"Nije mi se svidjelo kad sam prvi put pravio tijesto. Tad sam mislio da mjere nisu važne i da mogu biti spretan kao moje nene i 'otprilike' dodavati brašno, kvasac i vodu. Bila je pretvrda", ispričao je.

Kao svoja omiljena jela naveo je lazanje bolonjez i grah sa suhim mesom. Iako je lazanje "prostudirao", u grahu uživa onda kad ga sprema neko drugi.

"Lazanje odlično spremam i pripremam ih svaki put kad želim nekoga oduševiti. Grah pravim često tokom zime, ali uvijek više uživam kad ga neko drugi spremi. Moj grah nije za svaku pohvalu", rekao je.

Najviše problema zadaju mu torte i pite, i to zato što mu oduzimaju puno vremena.

"Pitu sam savladao, odnosno razvlačenje tijesta, ali nisam brz i vješt, pa mi uvijek oduzme puno vremena. Sa slasticama se baš trudim, nekad potrošim 5-6 da pripremim tortu za nečiji rođendan ili godišnjicu. Prije nekoliko mjeseci spremao sam medenu tortu do 4 ujutro. Rekao sam – nikad više", priča i dodaje kako je nedavno ipak ponovo napravio.

"To je ta ljubav. Ne volim jednostavne i brze slastice, uživam da se potrudim. Ne volim kupovati gotove kore", rekao je.

Adi je, sasvim slučajno, počeo dijeliti svoje recepte sa publikom. Isprva ih je objavljivao na TikToku, a sada to radi i na Instagramu. Na njegovom profilu pratitelji mogu vidjeti kako sprema jela.

"Sasvim slučajno postavio sam sliku hercegovačke kureljače. To je poput pite sa tučenim krompirom i puterom. Svi su me pitali za recept. Nisam imao vremena odgovarati, pa sam snimio video koji je postao viralan za manje od 24 sata", kaže.

Tada su počeli pristizati pratitelji, ali i brojne pozitivne reakcije.

"Ljudi vole hranu, a volim i ja. Pronašli smo se", kaže Bebanić koji kuha svaki dan, a objavi po jedan do dva recepta sedmično.

Napominje da je televizija njegova prva i najveća ljubav, ali i put koji mu se sviđa, no nije isključeno da jednog dana svoj hobi pretoči u nešto više.

"Možda jednog dana, uskoro, nekad... neki mali restoran sa mojim receptima. Ali polako, o željama volim tiho govoriti", zaključio je.