Bajramski recept uz Vitalia vrhnje za kuhanje: Napravite ukusni Magični kolač

Vrhnje za kuhanje je jedan od sastojaka koji uvijek treba imati u frižideru. Spada među vješto čuvane "tajne sastojke" iskusnih kuhara - jednostavan dodatak svako jelo pretvara u pravo kremasto zadovoljstvo.
Vrhnje za kuhanje Vitalia daje kremastu teksturu i raskošan ukus jelu. Bogata mliječna mast daje punoću ukusa, dok lako uklopiv ukus omogućava da se slaže uz sve, pa je primjena vrhnja za kuhanje u receptima izuzetno široka.
Zajedno s vrhnjem napravite Magični kolač kao dopunu bajramske trpeze.
Za pripremu ove poslastice, u kalupu prečnika 26 cm, potrebno je:
- 100 g Moja Kravica maslaca
- 150 g šećera u prahu
- 4 jaja
- 80 g brašna
- 40 g kakao praha
- 250 ml Vitalia vrhnja za kuhanje
- 100 ml Vitalia mlijeka
- ekstrakt vanilije
Za dekoraciju:
- šećer u praju
- bobičasto voće po želji
- slatka pavlaka
Način pripreme: Omekšali maslac dobro umutiti. Dodati šećer i ekstrakt vanilije i nastaviti sa mješanjem, a onda i jedno po jedno žumance. Zatim naizmjenično dodavati miks brašna i kakao praha, mlakog mlijeka i vrhnja za kuhanje. (Smjesa će biti poprilično rijetka, ali tako i treba).
Zasebno umutiti bjelanca u čvrsti šne pa ručno dodati prethodnoj smjesi i izliti tijesto u kalup (namazan maslacem) te staviti u rernu prethodno zagrijanu na 170 stepeni na 45-50 minuta.
Izvaditi kolač iz rerne i ostavite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi, a onda ga stavite u frižider na minimum 2 sata, najbolje preko noći.
Servirati sa ulupanom slatkom pavlakom, bobičastim voćem i listićima mente.