Promo / Barilla lazanje sa sosom Napoletana i hrskavim povrćem
![](https://static.klix.ba/media/images/vijesti/b_170904028.jpg?v=4)
Sastojci za 4 osobe:
Lazanje Barilla 10 kora Sos Napoletana Barilla 200 g Tikvice 100 g Brokoli 100 g Paprika babura 100 g Parmezan 60 g Ekstradjevičansko maslinovo ulje 1 supena kašika So i biber
Za sos bešamel: Mlijeko 900 g Maslac 40 g Bijelo brašno 40 g Muškatni oraščić prstohvat So
Priprema:
Isjecite tikvice, brokoli i paprike na komadiće. Nekoliko minuta dinstajte povrće u neljepljivoj tavi s jednom supenom kašikom ekstradjevičanskog maslinovog ulja tako da povrće ostane hrskavo. Dodajte sos Napoletana u tavu; sačekajte da proključa, dobro miješajući. Sklonite s vatre.
Otopite maslac i dodajte brašno, dobro miješajući. Kuhajte par minuta na veoma tihoj vatri da biste dobili glatku, braonkastu smjesu brašna i maslaca. U posebnoj šerpi zagrijte mlijeko s prstohvatom soli i prstohvatom izrendanog muškatnog oraščića; dodajte vruće mlijeko u smjesu brašna i maslaca, polako sve izmiješajte i vratite na vatru da provrije. Sklonite s vatre.
Podmažite pleh. Stavite sloj sosa bešamel na dno, preko poredajte malo povrća, a zatim stavite sloj lazanja (nemojte ih prethodno kuhati) i pospite rendanim parmezanom.
Ponovite ovaj postupak pet puta, naizmenično redajući povrće, lazanje i sos bešamel. Neka posljednji sloj bude sos bešamel i parmezan (pazite da vam ostane dovoljno bešamel sosa da biste ga mogli preliti preko cijelog petog sloja).
Stavite u rernu na 25 do 30 minuta na 220°C. Ostavite da se ohladi 10 minuta prije serviranja.