Sarajevo
413

Benjamina Karić i Christian Schmidt sa ćevabdžijama podijelili 3.000 ćevapa na Baščaršiji

L. R.
Prolaznici degustirali sarajevske ćevape (Foto: I. Š./Klix.ba)
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom završene procedure o zaštiti sarajevskih ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda, na trgu ispred Baščaršijske džamije danas je upriličena degustacija ovog jedinstvenog gastronomskom specijaliteta.
Brojne Sarajlije, ali i turisti okupili su se kako bi degustirali i uživali u jedinstvenom okusu ovog sarajevskog jela.

Ćevape su, između ostalih, dijelili gradonačelnica Benjamina Karić i visoki predstavnik Christian Schmidt.

Na ovom događaju sudjelovale su članice Udruženja sarajevskih ćevabždija odnosno ćevabdžinice Željo, Željo 2, Petica, Zmaj stanica, Specijal, Galatasaray, Hodžić, Mrkva i Nune koje su prolaznicima poslužile 3.000 ćevapa.

Inače, danas je u Svečanom salonu sarajevske Vijećnice održana konferencija za medije povodom završene procedure. Na njoj su prisustvovali: gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, predstavnici USAID misije, direktor Agencije za sigurnost hrane Džemil Hajrić, predstavnici Udruženja ćevabdžija te konsultant Grada Sarajeva Emir Đedović.

"Kada govorimo o svemu onome što Sarajevo predstavlja, mnogo toga nam je na pameti. Ponosni smo na historiju, olimpijski duh, ali ono što je uvijek posebno važno je gastronomija i ponuda koja privlači veliki broj turista. Ako ste došli u Sarajevo, a niste probali ćevape, ne možete otići iz grada", rekla je gradonačelnica Karić.

Proces zaštite ćevapa krenuo je prije dvije godina, a uskoro će se pokrenuti i plan za druge autohtone domaće proizvode. Tako će se nakon ćevapa, nastojati zaštititi i sarajevski somun.