Bili smo na "Raštikijadi", manifestaciji posvećenoj biljci koja je sačuvala život u Hercegovini
Raštika je, zahvaljujući izrazito skromnim zahtjevima prema vanjskim uvjetima, othranila generacije Hercegovaca na kamenitom kršu, kroz suše i oštre zime.
Kako bi ovoj biljci odali počast, iskazali zahvalnost i ukazali na njenu višestruku primjenu u brojnim receptima, poljoprivredno gospodarstvo "Marića Gaj" iz Gruda, već 10 godina organizira manifestaciju pod nazivom "Raštikijada".
Ovog vikenda okupili su 30 ekipa iz BiH, Hrvatske i Slovenije, koje su pripremale raštiku na tradicionalan način, ali i predstavili moderne recepte bazirane na ovoj namirnici.
Stotine posjetitelja iz svih krajeva naše zemlje uživali su u mirisima i okusima koji neodoljivo podsjećaju na neka stara vremena na ovim prostorima.
Tradicionalna hercegovačka raštika pripremala se sa suhim mesom i krompirom, ali izlagači koji su pripremali inovativna jela ove godine na "Raštikijadi" bili su uistinu kreativni pa smo u jednom loncu pronašli čak i jastoga.
Izlagači su svoje štandove dodatno ukrasili jesenskim plodovima, ali i ponudili "starinske" slastice poput ćupetra, hercegovačko vino, likere i kolače.
"Osobno sam više ljubitelj inovativnih jela od raštike, baš zbog toga da se tako ova pomalo zaboravljena biljka vrati na jelovnike, kako u obiteljima, tako i u restoranima. U novim receptima raštika može biti dio predjela, glavnog jela pa čak i deserta, stoga sam pobornik tih novih recepata kako bi se raširila upotreba raštike", kazao nam je Marko Marić, jedan od organizatora ovog najvećeg kulinarskog događaja u Hercegovini.
S obzirom na to da je manifestacija takmičarskog karaktera, na posljetku večeri proglašeni su i pobjednici. Titula pobjednika jubilarne desete Raštikijade pripala je domaćoj ekipi "777“ iz Gruda u sastavu Paula Zorić i Ružica Bošnjak koje su spremale raštiku na starinski način s junetinom i mladom kozletinom. Drugo mjesto osvojila je ekipa poznatog restorana "Hajdučke vrleti Blidinje", a treće mjesto "Hotel Brotnjo".
Nagrada za najbolje inovativno jelo pripalo je ekipi "Petar Pero Majić“ koji su pripremili domaće rezance s raštikom u koje su dodali umak od masla, špek, češnjak, bijelo vino i vrhnje.
Zabava je nastavljena i nakon službenog proglašenja, a muzika, pjesma i smijeh do kasnih sati ispunili su prekrasno imanje "Marića Gaj".