Bogata gastronomska ponuda Konjic Food Festa okupila rekordan broj izlagača i posjetilaca
Ovom prilikom predstavljena je bogata ponuda pekarskih i poslastičarskih proizvoda, mliječni i mesni proizvodi te prerađevine od voća i povrća uzgojenog na području Konjica.
Ovogodišnji Konjic Food Fest otvorili su Donko Jović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede HNK, Adnan Špago, pomoćnik gradonačelnika Konjica za privredu, finansije i društvene djelatnosti i Nusret Avdibegović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Konjic.
"Njegujući tradiciju pripreme hrane na našem području, ovim Festivalom želimo ukazati na sve njene vrijednosti i značaj konzumiranja zdravih namirnica proizvedenih na našem području. Grad Konjic kroz kontinuiranu podršku poljoprivrednim proizvođačima, podršku obrazovanju mladih u Srednoj školi Konjic za deficitarna zanimanja, među kojima su i kuhari, nastoji stvoriti dobru osnovu za budućnost, jačajući na taj način domaće kapacitete koji će organskom proizvodnjom sirovina i očuvanjem tradicionalnog načina pripreme hrane osigurati zdrav život stanovnicima Konjica, ali i svim gostima koji ga posjete", kazao je Adnan Špago, pomoćnik gradonačelnika za privredu, finansije i društvene djelatnosti.
Ministar Donko Jović pohvalio je manifestaciju i organizatore, naglašavajući kako iskren, otvoren i konstruktivan rad na njenoj realizaciji za rezultat ima rekordan broj izlagača i posjetilaca.
"Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva HNK stavljajući akcenat na uvezivanje poljoprivrede i turizma želi kroz brendiranje i zaštitu poljoprivrednih proizvoda povećati njihovu vrijednost, zato nastojimo podržati ovakve manifestacije i brendiranje proizvoda iz Konjica" kazao je ministar Jović.
Manifestaciji su prisustvovali predstavnici Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, te brojnih institucija i ustanova koje su direktno vezane uz poljoprivredu i prehrambenu industriju. Festival hrane "Konjic Food Fest" koji je održan pod motom "Made in Konjic" bio je prilika i za kulinarsko takmičenje u pripremi tradicionalne poslastice tufahije, proglašenje naljepše uređenog štanda i najljepše upakovanog proizvoda, te degustaciju ribljih specijaliteta, domaćih čajeva i pečenih kestena.