Božićne i adventske tradicije hrane utješne su u vrijeme kada su mnogi ljudi imali izazovnu godinu, a božićna su jela posebna u mnogim domaćinstvima.
Tipični božićni obrok može se razlikovati po zemljama, ali ideja da se prepustite gozbi, bilo da se radi o samom danu ili noć prije, nije.
Pogledate kako lokalno stanovništvo u sedam zemalja slavi Božić.
Francuska
Francuzi uživaju u raskošnom prazničnom obroku 24. decembra, kaže Francois Payard, poznati poslastičar koji je odrastao u Nici.
Lokalni stanovnici sjedaju za večeru oko 20 sati, kaže on, i uživaju u prvom jelu od morskih plodova. To obično znači termidor od jastoga, jelo od kuhanih rakova pomiješanih sa senfom, žumancima i rakijom ili škampi.
Potom slijedi pile i mješavina priloga uključujući pire krompir i kestene pržene na puteru i prelivene žalfijom.
"Za nas kesteni su stalni dio svakog božićnog obroka", kaže Payard.
Za desert se služi "bûche de Noël", francuska verzija božićne torte. Često se poslužuju dvije - jedna čokoladna, druga od kestena. Za piće se služi najbolje vino koje možete dobiti, obično crveno iz Burgundije.
Na Božić, Francuzi kušaju obilan brunch koji može uključivati kremastu kajganu, dimljeni losos i tost. Obrok se završava raznim sirevima kao što su Brie, Gruyere i Munster.
Italija
Slično Francuskoj, Italijani slave Božić s najvećim obrokom uoči velikog dana. Luca Finardi, generalni direktor Mandarin Oriental Milana, kaže da lokalno stanovništvo obično prisustvuje ponoćnoj misi i uživa u raskošnom obroku prije odlaska u crkvu.
Dimljeni losos ili dimljeni slani bakalar preteča je glavnog obroka. Sljedeći su tortelini u brodu, punjena tjestenina okupana u vrućoj čorbi od piletine i parmezana.
Za glavni obrok, sjeverni Italijani obično jedu punjenu puretinu, dok oni iz primorskih područja jedu velikog pečenog brancina uz prilog kao što je pečeni krompir i povrće.
"Bez obzira odakle ste, ono što je neizostavno su panettone, tipičan slatki hljeb. Tajna je u tome da ga zagrijete na samo nekoliko minuta te vino po izboru", dodaje.
Finardi kaže da je Božić u Italiji više povezivanje s porodicom, a manje uživanje u hrani.
Engleska
Britanci obično ne uživaju u velikom prazničnom obroku na Badnje veče.
Nicola Butler, vlasnica luksuzne turističke kompanije NoteWorthy sa sjedištem u Londonu, kaže da je 24. decembar za njih vrijeme pripreme za Božić te odlazak u pub na piće
Pravo veselje počinje na božićno jutro uz čašu šampanjca i doručak od dimljenog lososa. Kasnije tog dana, nakon što se emitira kraljičin godišnji božićni govor, vrijeme je za večeru.
To znači puretinu ili rostbif i mnoštvo priloga kao što su pečeni pastrnjak i mrkva, grašak na maslacu i brokulice.
Desert je božićni puding, koji je zapravo tamna i gusta slastica napravljena od sušenog voća, začina i obično s malo rakije.
Grčka
Maria Loi, slavna grčka kuharica, kaže da proslava praznika u zemlji počinje na Badnje veče oko 19 sati.
"Porodice sjede oko kamina i jedu poseban pšenični hljeb koji pravimo samo za Božić. Neka domaćinstva jedu i svinjske kobasice. To je jedina prilika da Grci jedu svinjetinu jer to meso nije uobičajeno u našoj kuhinji", navela je.
Nakon što prisustvuju ranoj jutarnjoj svetoj pričesti na Božić, Grci odlaze kući na cjelodnevnu feštu.
Meksiko
Meksikanci će božićne svečanosti započeti 24. decembra, tvrde Pablo Carmona i Josh Kremer, suosnivači hotela Paradero.
"Porodice počinju tako što lome pinjatu koja je punjena svim vrstama lokalno napravljenih bombona s ukusom chilija i tamarinda", kaže Kremer.
Večera obično slijedi negdje između 19 i 22 sata. Obrok počinje posoleom, gulašom s krupnim zrnima kukuruza i svinjetinom ili junetinom, uz čak 20 začina kao što su peršun, cilantro, chili i različiti sirevi.
Kao znak američkom utjecaju u Meksiku, služi se puretina sa svim dodacima kao što su pire krompir i mahune.
Slatki završetak je često kremasti flan plus jagode i šlag. Međutim, obrok nije potpun bez tekile i meskala koji idu uz hranu.
Mnogi Meksikanci 25. decembra zagrijavaju ostatke hrane od prethodne noći. Na prvom mjestu su domaći medeni kolačići sa orasima ili bademima, a zatim pileća supa s orzom. Nekoliko sati kasnije ide ili pečena piletina punjena kestenima ili varijacije jela od svinjetine na žaru. Prilozi kao što su divlje zelje, fino isjeckane romaine sa mladim lukom i feta sirom i pečeni krompir sa limunom.
Desert je lagan te se služe pečene jabuke sa medom i orasima ili grčki jogurt. Uz sve to se služi crno vino.
Kostarika
Leo Ghitis, vlasnik hotela Nayara, u sjevernom planinskom području zemlje, kaže da idu na ponoćnu misu nakon koje dolaze kući i imaju veliki obrok u 2 sata ujutro.
Domaći tamalesi, punjeni piletinom ili svinjetinom ili povrćem i sirom, započinju objed. Zatim je na redu arroz con pollo, nacionalno jelo od riže u Kostariki koje se služi uz mahune, grašak, mrkvu, šafran te komade piletine.
Kostarikanci koji žive uz obalu jedu morske plodove kao što su marlin, tunjevina, mahi mahi, škampi i jastozi, dok stanovnici unutrašnjosti jedu govedinu, svinjetinu i piletinu. Prilozi su isti za sve, a služi se riža, crni grah itd.
Desert je obično flan od kokosa i arroz con leche, riža s mlijekom, šećerom i cimetom. Kostarikanci nakon što završe objed izlaze na ulice da nastave sa slavljem.
Bahami
"Božić je velika proslava hrane za Bahamce", kaže Vonya Ifill, direktorica za talente i kulturu u Rosewood Baha Mar.
Mještani imaju veliku večeru koja uključuje puretinu, šunku, makarone i sir, grašak i rižu napravljenu od kokosovog mlijeka i krompir salatu.
"Imamo ovu gozbu uveče, a onda u ponoć idemo i slavimo Boxing Day sa Junkanoo festivalom. Nakon plesa i paradiranja cijele večeri i do ranih jutarnjih sati, svečanost završavamo kuhanom ribom ili ribljim paprikašem", navela je.
Uz plodove mora, kaže ona, uvijek ide krompirov hljeb ili Johnny Cake, pecivo od kukuruznog brašna.