Blagdanski običaji
18

Božićna tradicija u sedam zemalja: Ponoćka i uživanje u hrani i piću

N. C.
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Božić se slavi na mnogo načina u mnogim krajevima svijeta, a kuhinja koja obilježava praznik je raznolika koliko i ljudi koji je pripremaju i uživaju u njoj.

Božićne i adventske tradicije hrane utješne su u vrijeme kada su mnogi ljudi imali izazovnu godinu, a božićna su jela posebna u mnogim domaćinstvima.

Tipični božićni obrok može se razlikovati po zemljama, ali ideja da se prepustite gozbi, bilo da se radi o samom danu ili noć prije, nije.

Pogledate kako lokalno stanovništvo u sedam zemalja slavi Božić.

Francuska

Francuzi uživaju u raskošnom prazničnom obroku 24. decembra, kaže Francois Payard, poznati poslastičar koji je odrastao u Nici.

Lokalni stanovnici sjedaju za večeru oko 20 sati, kaže on, i uživaju u prvom jelu od morskih plodova. To obično znači termidor od jastoga, jelo od kuhanih rakova pomiješanih sa senfom, žumancima i rakijom ili škampi.

Potom slijedi pile i mješavina priloga uključujući pire krompir i kestene pržene na puteru i prelivene žalfijom.

"Za nas kesteni su stalni dio svakog božićnog obroka", kaže Payard.

Za desert se služi "bûche de Noël", francuska verzija božićne torte. Često se poslužuju dvije - jedna čokoladna, druga od kestena. Za piće se služi najbolje vino koje možete dobiti, obično crveno iz Burgundije.

Na Božić, Francuzi kušaju obilan brunch koji može uključivati ​​kremastu kajganu, dimljeni losos i tost. Obrok se završava raznim sirevima kao što su Brie, Gruyere i Munster.

Italija

Slično Francuskoj, Italijani slave Božić s najvećim obrokom uoči velikog dana. Luca Finardi, generalni direktor Mandarin Oriental Milana, kaže da lokalno stanovništvo obično prisustvuje ponoćnoj misi i uživa u raskošnom obroku prije odlaska u crkvu.

Dimljeni losos ili dimljeni slani bakalar preteča je glavnog obroka. Sljedeći su tortelini u brodu, punjena tjestenina okupana u vrućoj čorbi od piletine i parmezana.

Za glavni obrok, sjeverni Italijani obično jedu punjenu puretinu, dok oni iz primorskih područja jedu velikog pečenog brancina uz prilog kao što je pečeni krompir i povrće.

"Bez obzira odakle ste, ono što je neizostavno su panettone, tipičan slatki hljeb. Tajna je u tome da ga zagrijete na samo nekoliko minuta te vino po izboru", dodaje.

Finardi kaže da je Božić u Italiji više povezivanje s porodicom, a manje uživanje u hrani.

Engleska

Britanci obično ne uživaju u velikom prazničnom obroku na Badnje veče.

Nicola Butler, vlasnica luksuzne turističke kompanije NoteWorthy sa sjedištem u Londonu, kaže da je 24. decembar za njih vrijeme pripreme za Božić te odlazak u pub na piće

Pravo veselje počinje na božićno jutro uz čašu šampanjca i doručak od dimljenog lososa. Kasnije tog dana, nakon što se emitira kraljičin godišnji božićni govor, vrijeme je za večeru.

To znači puretinu ili rostbif i mnoštvo priloga kao što su pečeni pastrnjak i mrkva, grašak na maslacu i brokulice.

Desert je božićni puding, koji je zapravo tamna i gusta slastica napravljena od sušenog voća, začina i obično s malo rakije.

Grčka

Maria Loi, slavna grčka kuharica, kaže da proslava praznika u zemlji počinje na Badnje veče oko 19 sati.

"Porodice sjede oko kamina i jedu poseban pšenični hljeb koji pravimo samo za Božić. Neka domaćinstva jedu i svinjske kobasice. To je jedina prilika da Grci jedu svinjetinu jer to meso nije uobičajeno u našoj kuhinji", navela je.

Nakon što prisustvuju ranoj jutarnjoj svetoj pričesti na Božić, Grci odlaze kući na cjelodnevnu feštu.

Meksiko

Meksikanci će božićne svečanosti započeti 24. decembra, tvrde Pablo Carmona i Josh Kremer, suosnivači hotela Paradero.

"Porodice počinju tako što lome pinjatu koja je punjena svim vrstama lokalno napravljenih bombona s ukusom chilija i tamarinda", kaže Kremer.

Večera obično slijedi negdje između 19 i 22 sata. Obrok počinje posoleom, gulašom s krupnim zrnima kukuruza i svinjetinom ili junetinom, uz čak 20 začina kao što su peršun, cilantro, chili i različiti sirevi.

Kao znak američkom utjecaju u Meksiku, služi se puretina sa svim dodacima kao što su pire krompir i mahune.

Slatki završetak je često kremasti flan plus jagode i šlag. Međutim, obrok nije potpun bez tekile i meskala koji idu uz hranu.

Mnogi Meksikanci 25. decembra zagrijavaju ostatke hrane od prethodne noći. Na prvom mjestu su domaći medeni kolačići sa orasima ili bademima, a zatim pileća supa s orzom. Nekoliko sati kasnije ide ili pečena piletina punjena kestenima ili varijacije jela od svinjetine na žaru. Prilozi kao što su divlje zelje, fino isjeckane romaine sa mladim lukom i feta sirom i pečeni krompir sa limunom.

Desert je lagan te se služe pečene jabuke sa medom i orasima ili grčki jogurt. Uz sve to se služi crno vino.

Kostarika

Leo Ghitis, vlasnik hotela Nayara, u sjevernom planinskom području zemlje, kaže da idu na ponoćnu misu nakon koje dolaze kući i imaju veliki obrok u 2 sata ujutro.

Domaći tamalesi, punjeni piletinom ili svinjetinom ili povrćem i sirom, započinju objed. Zatim je na redu arroz con pollo, nacionalno jelo od riže u Kostariki koje se služi uz mahune, grašak, mrkvu, šafran te komade piletine.

Kostarikanci koji žive uz obalu jedu morske plodove kao što su marlin, tunjevina, mahi mahi, škampi i jastozi, dok stanovnici unutrašnjosti jedu govedinu, svinjetinu i piletinu. Prilozi su isti za sve, a služi se riža, crni grah itd.

Desert je obično flan od kokosa i arroz con leche, riža s mlijekom, šećerom i cimetom. Kostarikanci nakon što završe objed izlaze na ulice da nastave sa slavljem.

Bahami

"Božić je velika proslava hrane za Bahamce", kaže Vonya Ifill, direktorica za talente i kulturu u Rosewood Baha Mar.

Mještani imaju veliku večeru koja uključuje puretinu, šunku, makarone i sir, grašak i rižu napravljenu od kokosovog mlijeka i krompir salatu.

"Imamo ovu gozbu uveče, a onda u ponoć idemo i slavimo Boxing Day sa Junkanoo festivalom. Nakon plesa i paradiranja cijele večeri i do ranih jutarnjih sati, svečanost završavamo kuhanom ribom ili ribljim paprikašem", navela je.

Uz plodove mora, kaže ona, uvijek ide krompirov hljeb ili Johnny Cake, pecivo od kukuruznog brašna.