Intervju za Klix.ba
262

Chef Matej Šušak okuse Azije približava BiH: Ljudi vole nešto novo probati, ne samo ćevape

D. J.
KatsuBeef
Mladi kuhar Matej Šušak predstavio se ove godine u Hercegovini na street food festivalima koji su održani u Širokom Brijegu i Mostaru, a o svom uspjehu u kulinarstvu i ljubavi prema azijskoj kulturi i kuhinji progovorio je za naš portal.

Matej ima samo 24 godine, a već je radio kao kuhar u vrhunskim restoranima u BiH, Hrvatskoj i Austriji.

Matej nam iskreno kaže da nije bio neki ljubitelj kuhanja pa čak i po završetku srednje kuharske škole, nije puno znao o tome.

"Kad sam završio srednju školu, ja nisam znao ni jaje ispeći kako treba. Međutim, onda sam krenuo na praksu i ubrzo počeo raditi u restoranu Freya u Tučepima. Većinom smo radili fine dining i tu sam kroz rad zavolio kuhanje i sve ono što to zanimanje nosi sa sobom", priča nam Matej.

Ubrzo je shvatio da ga najviše privlači azijska kuhinja.

"Oduvijek sam volio Japan, Japance i taj njihov stil života. Najradije bih se preselio u Japan. Probao sam sushi u više restorana, i tu azijsku uličnu hranu i to me očaralo. Jednostavno sam shvatio da to želim i volim raditi i da me to ispunjava. I tako je sve počelo", prisjetio se Matej.

Prvi put se s azijskom kuhinjom u Hercegovini predstavio na Street Food Festu u Širokom Brijegu.

"Stvarno sam se iznenadio kako je publika reagirala na azijske specijalitete. Ja sam se nadao da ću bar pola prodati da ne budem previše u minusu, međutim, ono što sam pripremio za tri dana festivala, nestalo je već prvog dana do 21 sat. Pozitivno sam se iznenadio koliko ljudi znaju o tome i žele probati nešto novo, čak su meni neki klinci pričali o Japanu i sushiju. Bilo je jako zabavno i to mi je dalo elana da nastavim s ovim i u budućnosti", kaže.

Dodaje kako je kod nas još uvijek teško pronaći kvalitetne sastojke za vrhunski sushi.

"Može se naći nešto tune i lososa, ali nije to to, ipak se sushi većinom radi od sirove ribe, a nama su te namirnice teško dostupne. Ja većinom namirnice nabavljam iz Zagreba, jer želim da to bude top kvalitet", objasnio je.

U Mostaru se na festivalu Moba predstavio s korejskim sendvičem.

"Ljudi su se oduševili, mislim da je to bilo najprodavanije jelo na cijelom festivalu. Uživam u osmišljavanju recepata, sve složim u glavi, meso, začine, povrćem ili voće, i onda to pravim. Nikad jela ne probavam dok radim i skoro nikad nisam pogriješio u procjeni da će to biti sjajno", kaže Matej.

Ove godine je vodio kuhinju u restoranu Lavander u Makarskoj te dodaje da bez pravog tima nema ni dobrog kuhara.

"Chef bez tima je ništa. Ove godine sam imao i te festivale zbog kojih sam izbivao iz restorana, bez mog sous chefa Ante i moje djevojke Monike, to ništa ne bi bilo moguće. Oni su mi tolika podrška i snaga, i u poslovnom i privatnom smislu. Da nije dobre ekipe, ne bi bilo ni mene", kaže Matej skromno.

"Ovo je jedno od najstresnijih zanimanja. Mislim da su kirurzi, vojnici i kuhari u vrhu najstresnijih zanimanja. Da biste ovo radili, stvarno morate voljeti ovaj posao", tvrdi Matej.

Kazao nam je kako bi volio uskoro otvoriti i svoj restoran s azijskom kuhinjom, ili kombinacijom azijske i još neke kuhinje.

"Mislim da ću najprije pokušati u Dalmaciji. Ako Bog da se i kod nas popravi situacija, stvarno bih volio otvoriti pravi azijski restoran u BiH, jer znam da ljudi kod nas to vole i da bi sigurno bilo interesa i za nešto drugo osim ćevapa", zaključio je Matej koji se sprema na zimsku sezonu u Austriji.